Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În fiecare an, în ziua de 12 decembrie, parohia gălăţeană care-l are ca ocrotitor spiritual pe Sfântul Ierarh Spiridon se află în zi de sărbătoare.

Cu acest prilej, istorica biserică ocrotită de marele ierarh a devenit loc de binecuvântare şi de bucurie pentru numeroşii credincioşi care au venit cu evlavie la această biserică situată în centrul oraşului Galaţi pentru a participa la Sfânta Liturghie din ziua hramului şi a se închina la icoana făcătoare de minuni a Sfântului Ierarh Spiridon, aflată în patrimoniul sacru al parohiei.

Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Între credincioşii prezenţi la sluljbă s-au aflat profesori şi oameni de cultură, dar şi copiii de la Centrul de zi al parohiei, care au dat răspunsurile la strană, iar la momentul liturgic cuvenit s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Domnului, alături de ceilalţi credincioşi.

În omilia rostită cu acest prilej, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre viaţa Sfântului Spiridon şi despre lucrarea misionară frumoasă de la această parohie evidenţiată prin programele liturgice, educaţionale şi social-filantropice.

„Sfântul Ierarh Spiridon al Trimitundei, păstor blând şi smerit, a unit multa rugăciune cu multa preocupare pentru binele păstoriţilor săi, ajutându-i la boli, la necazuri, la suferinţe şi, în acelaşi timp, chemând ajutorul, puterea şi harul lui Dumnezeu pentru a vindeca mulţi bolnavi din timpul său ca şi în timpul nostru de astăzi.

Acest sfânt este mult iubit şi chemat de creştini pretutindeni în creştinătatea ortodoxă, dar mai mult în Grecia şi în România, iar aici, la această veche şi importantă biserică din centrul oraşului, Sfântul Ierarh Spiridon, de mai bine de 150 de ani, cheamă credincioşi la icoana sa făcătoare de minuni pentru rugăciune, reculegere şi întărire sufletească şi trupească, zi de zi, mai ales acum în timp de încercare, în pandemie.

Pe lângă toate lucrările importante se descifrează din viaţa Sfântului Spiridon preocuparea preoţilor din această parohie în deosebi pentru implicarea multor voluntari în activităţile desfăşuarte. Uneori între 20 şi 30 de voluntari, respectabile cadre didactice, împreună cu personalul parohiei, în vreme de pandemie, au continuat activitatea faţă către faţă în cadrul şcolii pentru mulţi copii necăjiţi din cartier, care, pe lângă ajutoarele materiale de bază pentru buna lor creştere, primesc aici educaţie religioasă şi educaţie de viaţă foarte sănătoase“, a spus ierarhul Dunării de Jos.

În continuare, copiii acestui Centru social, sub coordonarea preşedintelui Asociaţiei Multifuncţionale Filantropice „Sfântul Spiridon“ - Galaţi, au prezentat ierarhului şi credincioşilor un program de colinde tradiţionale româneşti şi poezii despre Naşterea Domnului.

Partea liturgică a sărbătorii a fost prelungită în slujirea social-filantropică, când toţi copiii Centrului social al parohiei au primit daruri ce au constat în dulciuri, fructe, iconiţe şi cărţi de zidire sufletească.

În contextul sărbătoririi ocrotitorului spiritual, în zile premergătoare hramului, parohia a organizat mai multe activităţi filantropice îndreptate către copiii, familiile nevoiaşe şi bătrânii singuri, unii dintre aceştia instituţionalizaţi, iar alţii aflaţi în casele lor.

Astfel, în cadrul unui proiect special derulat de Asociaţa Multifuncţională Filantropică „Sfântul Spiridon“ din Galaţi în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, 100 de persoane cu situaţii materiale modeste, cu vârste peste 65 de ani, au primit pachete cu produse de igienă şi materiale de protecţie în valoare de 23.000 lei.

De asemenea, parohia a oferit în ziua hramului masa de prânz celor 60 de asistaţi din cadrul Centrului de Urgenţă pentru Persoanele fără adăpost din Galaţi şi celor 160 de bătrâni de la Căminul „Sf. Ierarh Spiridon“ din Galaţi.  

Valoarea totatlă a darurilor oferite de parohia gălăţeană cu prilejul hramul a fost de 27.000 lei.

Între multiplele activităţi desfăşurate cu cei 80 de copii ai Centrului social parohial se numără şi cele organizate în cadrul unor ateliere de creaţie, cu sprijinul unor profesori voluntari, în care copiii reuşesc să realizeze icoane pe lemn şi sticlă, obiecte artizanale, felicitări şi alte lucruri specifice vârstei lor.

Evenimentul de astăzi s-a încheiat cu o slujbă de mulţumire şi un parastas pentru ctitorii bisericii trecuţi la cele veşnice, după care mulţi credincioşi au continuat să se închine la icoana Sfântului Spiridon, aşezată la altarul de vară al parohiei.

***

Biserica „Sfântul Spiridon“ construită în partea a II-a a secolului al XVIII-lea este unul dintre cele mai semnificative obiective bisericeşti din Galaţi.

Istoria acestui  sfânt locaş înregistrează evenimente şi fapte care alcătuiesc o adevărată cronică sfântă a vieţii bisericeşti din oraşul de la Dunăre, în ultimele două secole şi jumătate. Sfântul locaş adăposteşte, ca pe un odor de mare preţ, icoana făcătoare de minuni a Sfântului Spiridon, la care vin şi se închină zilnic sute de credincioşi din întreaga zonă, cu timpul creându-se aici un adevărat pelerinaj în cinstea Sfântului Spiridon. La parohia „Sfântul Spiridon“, funcţionează începând cu anul 2008 un Centru de zi pentru copii. Aici cei 80 de copii provenind din familii defavorizate beneficiază de educaţie în regim „after school“, de o masă caldă şi de toate celelalte servicii pe care centrul le pune la dispoziţie, prin voluntariatul a 25 de profesori, în condiţii optime de igienă şi studiu.

De asemenea, parohia a organizat o cantină socială unde, în condiţii foarte bune, în care zilnic iau masa 80 de persoane.

Al treilea program social derulat la această parohie reprezintă activitatea Cabinetului parohial de fizioterapie „Sfântul Spiridon“. În acesta lucrează voluntar un medic şi o asistentă medicală, de serviciile sociale beneficiind în fiecare an aproximativ 300 de persoane.

Pr. Rareş Bucur

Pelerinajul de Florii

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook