Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În ultima zi a lunii februarie, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte pe doi dintre cei mai importanţi sfinţi cuvioşi, care au vieţuit pe meleagurile Scythiei Minor: Cuvioşii părinţi Ioan Casian şi Gherman, din veacul al IV-lea.

Manifestările organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos cu ocazia acestui eveniment s-au dorit a fi o rememorare şi o actualizare a momentului binecuvântat din zilele de 12-18 octombrie 2002, când moaştele Sfântului Ioan Casian au fost aduse, din Franţa, la Iaşi, Galaţi şi Bucureşti, de către o delegaţie a Arhiepiscopiei de Marsilia, condusă de Eminenţa Sa Bernard Panafieu, la invitaţia Preafericitului Părinte Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, şi a ierarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.

 

Prăznuirea Sfinţilor Cuvioși Străromâni Ioan Casian şi Gherman a debutat marţi, 28 februarie 2012,  prin procesiunea cu racla ce conţine părticele din sfintele moaşte ale Sf. Cuvios Casian, de la Catedrala Arhiepiscopală la biserica ocrotită de cei doi sfinţi străromâni, situată pe faleza superioară a Dunării.

Programul a continuat cu săvârşirea slujbei Canonului celui Mare al Sfântului Andrei Criteanul prezidată de către Chiriarhul locului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Într-o atmosferă de deosebită evlavie, scăldați de lumină tainică a lumânărilor, credincioșii acestei parohii gălățene au înconjurat pe ierarhul lor care, prin cântările Canonului i-a introdus în înțelesurile profunde ale ”tristeții strălucitoare” specifice Postului Mare.

De la biserica închinată  Sfinţilor Cuvioși Ioan Casian şi Gherman, procesiunea cu racla ce conţine părticele din sfintele moaşte, a continuat spre Catedrala arhiepiscopală, unde Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a săvârşit slujba Canonului Celui Mare, iar credincioșii prezenţi s-au bucurat de mângâierea Sfântului Cuvios Ioan Casian, prezent în mijocul lor prin sfintele sale moaşte.

***

Parohia „Sf. Cuv. Casian şi Gherman” din Galaţi a luat fiinţă în anul 1997, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Arhiepiscopului Dunării de Jos. Lucrările primei capele, poziţionată pe faleza superioară a municipiului Galaţi, s-au finalizat  în 2001, an în care a fost aşezată şi piatra de temelie la biserica mare, cu rugăciunile chiriarhului locului şi ale Înaltpreasfinţitului Părinte Iosif, Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Române din Europa Occidentală şi Meridională.

Slujba de târnosire a noului locaş de cult a fost săvârşită la 1 septembrie 2011 de către un sobor de ierarhi alcătuit din ÎPS Iosif, Mitropolitul românilor ortodocşi din Europa Occidentală şi Meridională, ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, şi PS Visarion, Episcopul Tulcii.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook