Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În ultima zi a lunii februarie, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte pe doi dintre cei mai importanţi sfinţi cuvioşi, care au vieţuit pe meleagurile Scythiei Minor: Cuvioşii părinţi Ioan Casian şi Gherman, din veacul al IV-lea.

Evenimentele pastoral-misionare şi social-filantropice organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos cu ocazia acestui eveniment se doresc a fi, an de an, o rememorare şi o actualizare a momentului binecuvântat din zilele de 12-18 octombrie 2002, când moaştele Sfântului Ioan Casian au fost aduse, din Franţa, la Iaşi, Galaţi şi Bucureşti, de către o delegaţie a Arhiepiscopiei de Marsilia, condusă de Eminenţa Sa Bernard Panafieu, la invitaţia Preafericitului Părinte Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, şi a ierarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.

Cu binecuvântarea Chiriarhului locului, prăznuirea Sfinţilor Cuvioşi Străromâni Ioan Casian şi Gherman a debutat în seara zilei de 27 februarie 2013, la ceas de vecernie,  prin procesiunea cu racla ce conţine părticele din sfintele moaşte ale Sf. Cuvios Ioan Casian, de la Catedrala Arhiepiscopală la biserica ocrotită de cei doi sfinţi străromâni, situată pe faleza superioară a Dunării.

Programul a continuat cu săvârşirea slujbei Vecerniei celei Mari unită cu slujba Litiei de către un sobor de preoţi din administraţia eparhială şi din municipiul Galaţi. Pe parcursul întregii slujbe credincioşii, într-o deosebită atmosferă de evlavie s-au închinat şi au sărutat sfintele moaște care, prin prezenţa lor în urbea gălăţeană se constituie într-o mărturie concretă a duhului şi spiritualităţii din primele veacuri creştine, la gurile Dunării.

A doua zi a fost oficiată Sfânta Liturghie atât în biserica ce-i are ca ocrotitori pe Sfinţii Cuvioşi, cât şi în majoritatea celorlalte biserici, înălţându-se în același timp rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile revărsate asupra ierarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.

În cadrul programului ocazionat de hramul acestei biserici, pe data de 26 februarie a.c., membrii Comitetului parohial au desfăşurat, în parteneriat cu filiala gălăţeană a S.N.F.O.R., o acţiune caritabilă la Centrul de recuperare şi reabilitare a persoanelor cu handicap. Au fost oferite celor 36 de asistaţi pachete cu alimente și articole de îmbrăcăminte.

La Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, după săvârșirea Sfintei Liturghii, membrii Permanenţei Consiliului Eparhial au oficiat, în mijlocul mulţimii rugătoare a credincioşilor prezenţi, cuvenita slujbă de Te-Deum pentru Chiriarhul Dunării de Jos, la ziua onomastică.

De asemenea, cea mai importantă cantină socială parohială din municipiul Brăila, având ca ocrotitor pe Sf. Casian, şi-a serbat hramul. Cu acest prilej, a fost săvârşită o slujbă de mulţumire şi s-a organizat o agapă pentru cele 80 de persoane asistate, provenite din familii numeroase sau cu venituri reduse.

***

Parohia „Sf. Cuv. Casian şi Gherman” din Galaţi a luat fiinţă în anul 1997, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Arhiepiscopului Dunării de Jos. Lucrările primei capele, poziţionată pe faleza superioară a municipiului Galaţi, s-au finalizat  în 2001, an în care a fost aşezată şi piatra de temelie la biserica mare, cu rugăciunile chiriarhului locului şi ale Înaltpreasfinţitului Părinte Iosif, Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Române din Europa Occidentală şi Meridională.

Slujba de târnosire a noului locaş de cult a fost săvârşită la 1 septembrie 2011 de către un sobor de ierarhi alcătuit din ÎPS Iosif, Mitropolitul românilor ortodocşi din Europa Occidentală şi Meridională, ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, şi PS Visarion, Episcopul Tulcii.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook