Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Ca în fiecare an, Sfinţii Cuvioşi străromâni Ioan Casian şi Gherman, care au vieţuit pe meleagurile Scythiei Minor în secolul al IV-lea, sunt prăznuiţi în chip cu totul special în Arhiepiscopia Dunării de Jos.

Manifestările pastoral-misionare şi social-filantropice organizate cu ocazia acestui eveniment se doresc a fi, an de an, o rememorare şi o actualizare a binecuvântatului moment din zilele de 12-18 octombrie 2002, când moaştele Sfântului Ioan Casian au fost aduse, din Franţa, la Iaşi, Galaţi şi Bucureşti, de către o delegaţie a Arhiepiscopiei de Marsilia, condusă de Eminenţa Sa Bernard Panafieu, la invitaţia Preafericitului Părinte Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, şi a ierarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.

 

În ajunul sărbătorii, la ceas de „Lumină lină“, o parte din preoţimea municipiului Galaţi a pornit în tradiţionala procesiune cu moaştele Sfântului Cuvios Ioan Casian de la Catedrala arhiepiscopală din Galaţi până la biserica închinată celor doi sfinţi cuvioși străromâni, situată pe faleza superioară a Dunării.

Programul litugic a continuat cu săvârşirea slujbei Vecerniei celei Mari unită cu slujba Litiei de către un sobor de preoţi din administraţia eparhială şi din municipiul Galaţi, în prezenţa Chiriarhului locului.

Pe parcursul întregii slujbe credincioşii, într-o deosebită atmosferă de evlavie s-au închinat şi au sărutat sfintele moaște care, prin prezenţa lor în urbea gălăţeană se constituie într-o mărturie concretă a duhului şi spiritualităţii din primele veacuri creştine, la gurile Dunării.

În cadrul programului ocazionat de hramul acestei biserici, membrii Comitetului parohial au desfăşurat, în cooperare cu filiala gălăţeană a S.N.F.O.R., o acţiune caritabilă îndreptată către familiile defavorizate din parohie, oferind acestora pachete cu alimente şi articole de îmbrăcăminte.

Totodată, parohia „Sfinţii Cuvioşi Ioan Casian şi Gherman“ a oferit masa de prânz celor 25 de copii de la Centrul de asistenţă pentru copii cu cerinţe educative speciale din Galaţi.

În cel de-al doilea mare municipiu al Eparhiei, Brăila, la cantina socială ce este aşezată sub ocrotirea Sfântului Ioan Casian a fost săvârşită o slujbă de mulţumire şi s-a organizat o agapă pentru cele 85 de persoane asistate, provenite din familii numeroase sau cu venituri reduse.

***

Parohia „Sf. Cuv. Casian şi Gherman” din Galaţi a luat fiinţă în anul 1997, la iniţiativa şi cu binecuvântarea Arhiepiscopului Dunării de Jos. Lucrările primei capele, poziţionată pe faleza superioară a municipiului Galaţi, s-au finalizat  în 2001, an în care a fost aşezată şi piatra de temelie la biserica mare, cu rugăciunile chiriarhului locului şi ale Înaltpreasfinţitului Părinte Iosif, Mitropolit al Mitropoliei Ortodoxe Române din Europa Occidentală şi Meridională.

Slujba de târnosire a noului locaş de cult a fost săvârşită la 1 septembrie 2011 de către un sobor de ierarhi alcătuit din ÎPS Iosif, Mitropolitul românilor ortodocşi din Europa Occidentală şi Meridională, ÎPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, şi PS Visarion, Episcopul Tulcii.

Programul cadru al anului 2022

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook