Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sâmbătă, 4 februarie 2017, la Centrul Eparhial din Galaţi s-au desfăşurat, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, lucrările Adunării Eparhiale.

Evenimentul a debutat cu participarea membrilor acestui organism bisericesc, la slujba Sfintei Liturghii săvârşită în Catedrala Arhiepiscopală, la finalul căreia Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian a oficiat slujba de Te-Deum şi a rostit rugăciuni speciale pentru pacea socială, dragostea sinceră faţă de aproapele şi unitatea dintre noi toţi.

Şedinţa forului deliberativ eparhial s-a desfăşurat în sala de conferinţe „Episcop Melchisedec Ştefănescu“, debutînd cu rugăciunea şi cuvântul de deschidere al Chiriarhului.

În continuare,  ierarhul a prezentat hotărârea Sfântului Sinod prin care anul 2017 a fost proclamat „Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești“ şi „Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română“, după care a susţinut o meditaţie teologică cu privire la sensul icoanei în Biserică şi în viaţa de zi cu zi a creştinilor.

Totodată, Înaltpreasfinţia Sa a prezentat câteva repere privind educaţia creştină şi principalele programe cu tinerii realizate în anul 2016, dar şi lucrarea socială a celor 43 instituţii cu profil social-filantropic ale Eparhiei Dunării de Jos, care anul acesta s-a ridicat la suma de 6.862.593 lei de care au beneficiat 82.191 persoane.

În cadrul comisiilor de lucru permanente, s-a luat act de rapoartele de activitate ale sectoarelor Centrului Eparhial şi ale celorlalte subunităţi bisericeşti şi au fost aprobate propunerile pentru anul 2017, între care amintim:

  • intensificarea eforturilor de construire/amenajare a Clinicii de Oncologie Pediatrică din Galaţi,  proiect inaugurat în 2 iunie 2014, în cadrul Parteneriatului româno-german „Galaţi 2020“, prin care Arhiepiscopia Dunării de Jos conlucrează în plan social cu Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Centrale şi de Nord şi Biserica Evanghelică Lutherană din Landul Baden-Württemberg. Alături de acestea, în implementarea proiectului, un rol esenţial îl au instituţiile locale, precum şi specialiştii în domeniu din cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie - Galaţi şi din corpul de medici gălăţeni.
  • continuarea programului de acordare burselor lunare parohiale;
  • continuarea şi desfăşurarea unor programe social-filantropice în familii cu mulţi copii (cazuri de familii cu mulţi copii, din cele opt protoierii, cărora să li se asigure o locuinţă decentă);
  • continuarea programului de tip caravană medicală „Sănătate pentru Sate”, şi susţinerea campaniei de donare de sânge;
  • implicarea elevilor din licee, a studenţilor de la diverse Facultăţi şi a masteranzilor în teologie în activităţi de voluntariat, cu caracter social-filantropic, educaţional-cultural sau ştiinţific.

În încheiere, a fost lansat volumul al XVII-lea din seria „Biserică. Misiune. Slujire“,  ultimul număr al revistei eparhiale „Călăuză ortodoxă“ şi a fost vizionat filmul domumentar „2016 – repere ale vieţii bisericeşti din Arhiepiscopia Dunării de Jos“,  realizat în cadrul Biroului de Presă şi Comunicare al Eparhiei.

La lucrările Adunării Eparhiale de la Galaţi au mai participat ca invitaţi, ppcc. protoierei, stareţii şi stareţele mănăstirilor, câte un preot însoţit de dna preoteasă din fiecare protopopiat - familii preoţeşti cu rezultate deosebite în plan pastoral-misionar, 12 tineri implicaţi în activităţile cultural-educaţionale şi social-filantropice ale parohiilor din care provin, reprezentanţii asociaţiilor bisericeşti din eparhie, oficialităţi locale şi judeţene, precum şi alte personalităţi ale vieţii culturale, educaţionale şi economice din cele două judeţe ale eparhiei, Galaţi şi Brăila.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook