Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Comunicat de presă privind informaţiile apărute în presă despre efectuarea unor lucrări neautorizate la biserica Parohiei Adormirea Sfintei Ana – Batiştei din Bucureşti

Cu privire la informaţiile apărute în presă, în legătură cu efectuarea unor lucrări neautorizate la biserica Parohiei Adormirea Sfintei Ana – Batiştei, menţionăm următoarele:

Centrala termică a bisericii Parohiei Batiștei a fost montată în anul 2002, în timpul preotului paroh Mircea Despoiu (în prezent pensionar), fără aprobarea Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, pe locul pe care funcționa la începutul secolului al XX-lea o sobă folosită pentru încălzirea lăcașului de cult. Pentru evacuarea gazelor centralei termice a fost folosit vechiul coş, aflat în peretele bisericii încă de la construcţia edificiului (secolul al XVIII-lea).

Un pictor-zugrav restaurator, acreditat de Ministerul Culturii, a realizat un memoriu tehnic cu privire la această problemă, din care reiese că orificiul utilizat pentru evacuarea gazelor actualei centrale termice a deservit și coșul sobei care încălzea biserica în secolul trecut.

Pentru restaurarea integrală a bisericii şi, implicit, şi pentru remedierea acestei probleme, Parohia Batiştei a iniţiat în anul 2014 un proiect în care sunt implicați mai mulţi arhitecţi acreditați de Ministerul Culturii.

Actualul preot paroh, Mihail Arcadius Iliescu, a fost audiat în calitate de martor într-un dosar în care se fac cercetări cu privire la problema semnalată.

Cu privire la situaţia creată în biserica Parohiei Batiştei, Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor a început o anchetă internă.

De asemenea, precizăm că cele trei aparate de aer condiționat, instalate în biserică în anul 2016, nu afectează cu nimic pictura murală.

Sectorul Cultural şi comunicaţii media al Arhiepiscopiei Bucureştilor

 

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook