Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica Izgonirii lui Adam din Rai sau a Lăsatului sec de brânză, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Apostol Andrei“ din municipiul Galați, împreună cu soborul de preoți și diaconi ai Catedralei Arhiepiscopale, în prezenta unui număr mare de credincioși din municipiu și nu numai.  

Ca în fiecare duminică, răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de corul mixt al Catedralei Arhiepiscopale.

La momentul cuvenit, mulţi copii prezenţi la slujbă fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învățătură, Părintele Arhiepiscop a tâlcuit înțelesurile adânci ale pericopei evanghelice din această duminică, în care Mântuitorul Iisus Hristos ne arată că iertarea este cel mai bun început al perioadei de post, iar starea de postire trebuie să fie o stare de bucurie.

Chiriarhul Dunării de Jos a subliniat că „iertarea din inimă, din convingere a greșelilor aproapelui nostru este darul pe care noi oamenii trebuie să îl dăm lui Dumnezeu, având prin aceasta posibilitatea de a ne asemăna cu Dumnezeu. Prin iertare lumea se reorientează spre viața normală.

Postul nu este un scop în sine, ci este o cale spre un scop mai înalt, un mod de a depăși prea amulta noastră legătură față de bunurile materiale care ne distrug raporturile dintre noi. Starea de post este o stare de normalitate, este o stare de jertfă, este o ofrandă și un suport pe care trebuie să așezăm rugăciunea.

Prin milostenie valorile materiale pot deveni trepte spre învierea sufletului, căci milostenia este cea care aprinde candela sufletului nostru“.

Îndemul de astăzi al Arhiepiscopului Dunării de Jos a fost „să alungăm din suflet mânia ce o avem asupra aproapelui pentru a dobândi liniștea și învierea noastră din starea de păcat“.

Întrucât pentru Eparhia Dunării de Jos, sărbătoarea de astăzi este dublată de împlinirea a 28 de ani de când Arhipăstorul acestei de Dumnezeu binecuvântată eparhie a fost hirotonit arhiereu, în continuare, au fost rostite rugăciuni de mulțumire pentru toate binefacerile revărsate pe parcursul acestor ani asupra ierarhului, slujitorilor și credincioșilor eparhiei și rugăciuni de dezlegare la începutul perioadei în care ne pregătim prin rugăciune, post și pocăință pentru Slăvitul Praznic al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.

La final, Chiriarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat pe toți cei prezenți și le-a dăruit iconițe.

***

În ședința din 12 februarie 1990, în urma cercetării canonice, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a ales pe arhimandritul Casian Crăciun în postul de Arhiereu-vicar al Episcopiei Dunării de Jos, cu titlul de „Gălățeanul“.

Chemarea întru arhiereu s-a făcut în după-amiaza zilei de 17 februarie 1990, în biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Galați, de către episcopul-vicar Lucian Tomitanul și arhiereul-vicar Gherasim Vrânceanul. Ipopsifierea arhimandritului Casian a avut loc în aceeași zi, în prezența arhiepiscopului Antim Nica al Tomisului și Dunării de Jos. La 18 februarie 1990, Preacuviosul părinte Casian a fost hirotonit arhiereu în biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Galați, în timpul Sfintei Liturghii săvârșite de cei trei ierarhi amintiți.

În anul 1994, după trecerea la cele veșnice a vrednicului de pomenire arhiepiscop Antim, Arhiereul-vicar Casian Gălățeanul a fost ales de Colegiul Electoral Bisericesc Episcop titular al Eparhiei Dunării de Jos.

În anul 2009, Episcopia Dunării de Jos a fost ridicată la rang de arhiepiscopie, iar PS Casian a primit titlul de Arhiepiscop.

Pr. Rareș Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook