Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Fiu de preot şi elev în clasa a XI-a la Seminarul Teologic „Sf. Ap. Andrei“ Galaţi, Andrei-Marian Stoian, pasionat de astronomie, a descoperit patru noi stele variabile, care au fost denumite după numele comunei Schela din judeţul Galaţi, de unde este originar, după ce în noaptea de 2 spre 3 ianuarie 2017, tânărului seminarist a identificat pe cer steaua variabilă Schela V1.

În urma observaţiilor fotometrice, prin intermediul telescopului principal al observatorului aflat chiar în curtea sa din localitatea Schela, Andrei-Marian Stoian, în vârstă de 17 ani, a identificat patru stele variabile - Schela V2, Schela V3, Schela V4 şi Schela V5.

Pasiunea pentru astronomie a fost descoperită de cât tânărul gălăţean la vârsta de numai 9 ani, atunci când părinţii săi i-au achiziţionat un telescop de jucărie. De la acest telescop de jucărie a ajuns în prezent să deţină propriul său telescop profesional, să se documenteze temeinic în acest domeniu şi să fie membru al Astroclubului „Călin Popovici“ care funcţionează pe lângă Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţ din Galaţi.

Primele observaţii ştiinţifice realizate de astronomul amator au început în anul 2013, când acesta a primit şi codul de recunoaştere internaţională Minor Planet Center (MPC), instituţia internaţională finanțată de NASA care funcționează la Muzeul Smithsonian. Aceasta se ocupă cu centralizarea bazei de date referitoare la asteroizi, comete și sateliți de la observatoarele astronomice din toată lumea.

Toate datele adunate de tânărul seminarist au fost raportate către Asociaţia Americană a Observatorilor de Stele Variabile (AAVSO - American Association of Variable Stars Observers), unde au fost incluse în baza de date internaţională a stelelor variabile, confirmându-se astfel aceste descoperiri.

Descoperirea stelelor Schela V2 şi Schela V4, de tipul EA, reprezintă o premiera naţională în astronomie.

Patru din cele cinci stele variabile descoperite de către elevul Andrei-Marian Stoian se află în zona circumpolară din România şi pot fi observate pe tot parcursul anului.

***

În comunicatul primăriei comunei Schela se arată că stelele „Schela V3 şi Schela V5 sunt stele variabile de tipul EW (W Ursae Majoris) numite şi binare în contact. Cele două stele au perioada de 9, respectiv 7 ore. Stelele variabile de tip W Ursae Majoris sunt un sistem format din două stele care orbitează în jurul centrului comun de masă. Aceste stele ale sistemului binar au suprafeţele în contact şi se deformează reciproc, având forme elipsoidale datorită atracţiei gravitaţionale şi a rotaţiei rapide. În acelaşi timp aceste stele se eclipsează reciproc, ceea ce face să existe o variaţie a strălucirii sistemului binar.

Schela V2 şi Schela V4 sunt stele variabile de tipul EA (β Persei/Algol). Aceste stele au perioada de aproximativ 21 de ore, respectiv 2 zile şi 21 de ore. Stelele variabile de tipul EA sunt sisteme formate din două stelele care orbitează în jurul centrului comun de masă. Aceste stele ale sistemului binar nu au suprafeţele în contact dar se deformează reciproc, având forme elipsoidale datorită atracţiei gravitaţionale dar şi a rotaţiei rapide. În acelaşi timp aceste stele se eclipsează reciproc, ceea ce face să existe o variaţie a strălucirii sistemului binar“.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook