Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a XXXII-a după Rusalii, la o zi după praznicul Întâmpinării Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a săvârşit Sfânta Liturghie în capela din cadrul Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, cunoscut de gălățeni ca vechiul Palat Episcopal.

Manifestările liturgice și cultural-artistice de astăzi au fost prilejuite de hramul istoric al Paraclisului din cadrul vechiului Palat Episcopal – praznicul împărătesc al Întâmpinării Domnului, rânduit ca atare de episcopul Partenie Clinceni al Dunării de Jos.

Pe lângă soborul slujitor, la slujbă au participat oficialități locale și județene, numeroşi oameni de cultură, profesori, conducători ai unor instituţii muzeale din municipiul Galați, dar şi simpli credincioşi.

În cuvântul de învățătură, Părintele Arhiepiscop a explicat înțelesurile duhovnicești ale evangheliei de astăzi, subliniind importanța schimbării modului de a viețui, din rău în bine, pentru dobândirea mântuirii.

De asemenea, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit despre semnificația praznicului „Întâmpinării Domnului“, amintind totodată și de cele două evenimente marcante pentru Muzeul eparhial, respectiv prima Sfântă Liturghie, de acum 25 de ani și sfințirea acestei capelei, de acum 5 ani.

La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a oficiat cuvenita slujbă de pomenire pentru episcopul Partenie Clinceni, cel care a ridicat vechea reşedinţă a ierarhilor Dunării de Jos, precum şi pentru toţi înaintaşii în scaunul episcopal.

Totodată, a fost pomenit şi renumitul artist plastic şi om de cultură gălăţean, Sergiu Dumitrescu, la împlinirea a trei ani de la trecerea sa la cele veşnice.

În continuare, în Salonul principal al Muzeului eparhial a avut loc recitalul „Pian la șase mâini“ susținut de ansamblul „Trio Equilibrium“ din București.

Concertul de pian a fost un dar muzical pentru participanții la eveniment, dar și o inaugurare a pianului achiziționat în urma Campaniei „Un pian pentru muzeu, un muzeu pentru suflet“ în cadrul căreia Muzeul eparhial a reușit să strângă fondurile necesare achiziționării acestui instrument nou.

O surpriză deosebită a fost prezența tânărului bariton Alin Munteanu, care a interpretat câteva piese clasice din repertoriul național și internațional, spre bucuria și admirația publicului gălățean.

Evenimentul de astăzi s-a încheiat cu oferirea de diplome, atât pentru interpreții care au încântat auditoriul, cât și pentru donatorii și susținătorii demersurilor culturale inițiate de acest muzeu.

***

Construit din iniţiativa şi cu osârdia marelui ierarh Partenie Clinceni, între 1895-1901, Palatul a fost inaugurat, în 8 septembrie 1901, prin sfinţirea Capelei cu hramul „Întâmpinarea Domnului“. Impunătoarea clădire a fost atât Reşedinţă Chiriarhală, cât şi sediu administrativ-bisericesc.

Între anii 1963-2012, destinaţia Palatului Episcopal a fost schimbată, acesta găzduind, până în luna septembrie 2012 Muzeul de Artă Vizuală.

În anul 2004 a fost retrocedat proprietarului de drept.

Prin programul european „Consolidarea, reabilitarea şi modernizarea Palatului episcopal“, între anii 2012-2014 s-au executat ample lucrări de retemeluire, restaurare şi, apoi, ctitorire a Muzeului Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, iniţiat de Chiriarh în anul 2007.

Capela cu hramul „Întâmpinarea Domnului“ a fost complet restaurată prin crearea spaţiului boltit, pictare în tehnica fresco, pardosire cu marmură de Carrara, înzestrare cu vitralii şi obiecte liturgice din argint.

Slujba de sfinţire a Capelei a fost săvârşită în data de 27 noiembrie 2014, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de arhierei, în cadrul manifestărilor spirituale dedicate Sfântului Apostol Andrei.

Tot atunci, Capela Palatului Episcopal a fost aşezată şi sub ocrotirea spirituală a Sfinţilor Martiri Brâncoveni, Preafericirea Sa oferind în dar o icoană cu chipul Sfântului Constantin Brâncoveanu şi o părticică din sfintele sale moaşte.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook