Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Cinstirea Sf. Mucenic Haralambie cheamă în fiecare an la rugăciune şi fapte bune pe foarte mulţi credincioşi gălăţeni, în special la biserica ce îl are ca ocrotitor spiritual.

La ceas de sărbătoare, chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian s-a aflat în mijlocul acestor credincioşi, săvârșind Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi din municipiul Galați.

La slujbă au participat credincioşi de toate vârstele, membrii Consiliului şi Comitetului parohial, dar şi familii tinere cu copii. La momentul liturgic cuvenitau fost împărtăşiți cu Sfintele Taine, atâtcei mici prezenți la slujbă, cât și numeroși credincioși pregătiţi pentru aceasta.

În cuvântul de învățătură ierarhul Dunării de Jos a tâlcuit pericopa evanghe­lică de astăzi, în care s-a vorbit despre o femeie din părţile Tirului şi Sidonului, care a venit la Mântuitorul şi L-a rugat stărui­tor să ovindece pe fiica ei care era stăpânită de diavol.

În cea de-a doua parte a cuvântului, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre viața plină de credință a Sfântului Mucenic Haralambie, model de slujitor și mărturisitor al dreptei credințe.

„Femeia cananeancă a fost binecuvântată de Mântuitorul nostru Iisus Hristos pentru multa ei credință. Mântuitorul a arătat că poate să vindece orice boală și orice neputință în poporatunci când și credința noastră este prezentă și se manifestă, aceasta devenind de mare ajutor pentru sănătatea noastră.

În același timp, am mulțumit lui Dumnezeu pentru darul sfânt pe care îl arată în această parohie, prin prezența permanentă, la chemarea poporului, a Sfântului Haralambie, care, mai întâi de toate, este un stâlp neclintit al bisericii lui Hristos și un sfeșnic pururea luminător al lumii prin mărturisirea lui Hristos cu prețul vieții sale“, a spus chiriarhul Dunării de Jos.

La final a fost oficiată slujba parastasului pentru ctitorii și binefăcătorii acestui sfânt locaș trecuţi la Domnul.

În cadrul programelor filantropice îndreptate către persoanele singure şi familiile nevoiaşe, cei 80 de beneficiari ai Căminului de Bătrâni de pe strada Războieni s-au bucurat la masa dragostei de ospitalitatea Sfântului Haralambie.

De asemenea, 20 de familii cu posibilități materiale reduse au primit din partea parohiei pachete consistente cu alimente de primă necesitate, iar pentru credincioşii care au fost prezenţi astăzi la Sfânta Liturghie, membrii consiliului parohial au distribuit peste 300 de pachete cu hrană.

***

Locaşul de cult a fost ridicat în doar şapte luni,între 1 mai şi 1 decembrie 1848 și a fost sfinţit în 20 decembrie 1848. Zidirea bisericii a fost posibilă datorită dragostei de Dumnezeu a opt negustori din Galaţi, între care şi Ilinca Lucacis, cea care a donat terenul.

Pe terenul actualei biserici a fost construită la început, o bolniţă, unde erau aduşi şi trataţi bolnavii de holeră.

La temelia acestui sfânt locaş se află trupurile acelor suferinzi, dar şi ale celor care erau înmormântaţi aici, fiindcă potrivit documentelor din arhivă, aici a fost un cimitir.

La mijlocul veacului al XIX-lea, această zonăera situată la marginea târgului Galaţi. În prezent ajungând să fie în imediata apropiere a Pieţei Centrale a municipiului Galați.

Datorită stării avansate de degradare, cu binecuvântarea Înaltpreasfnţitului Părinte Arhiepiscop Casian, începând cu anul 1998, biserica a intrat într-un amplu proces de reconsolidare şi restaurare.

În prezent, locaşul de cult este pregătit la interior pentru pictură, iar catapeteasma a fost restaurată şi adusă la frumuseţea de odinioară.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook