Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sâmbătă, 16 februarie 2019, la Centrul Eparhial din Galaţi s-au desfăşurat, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, lucrările Adunării Eparhiale.

Evenimentul a debutat cu participarea membrilor acestui organism bisericesc, la slujba Sfintei Liturghii săvârşită în Catedrala Arhiepiscopală, la finalul căreia Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a oficiat slujba de Te-Deum şi a rostit rugăciuni speciale pentru pacea socială, dragostea sinceră faţă de aproapele şi unitatea dintre noi toţi.

Şedinţa forului deliberativ eparhial s-a desfăşurat în sala de conferinţe „Episcop Melchisedec Ştefănescu“, debutând cu rugăciunea şi cuvântul de deschidere al chiriarhului Dunării de Jos.

În continuare,  ierarhul a prezentat hotărârea Sfântului Sinod prin care anul 2019 a fost proclamat ca Anul omagial al satului româ­nesc (al preoţilor, în­vă­ţă­torilor şi primarilor gospodari) şi Anul come­morativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti în Patriarhia Română, după care a susţinut o meditaţie teologică cu privire la necesitatea păstrării valorilor culturale, artistice şi tradiţionale ale satului românesc şi promovarea acestei „vetre a plămădirii, păstrării şi promovării conştiinţei naţionale şi eclesiale româneşti”.

Totodată, Înaltpreasfinţia Sa a prezentat câteva repere privind educaţia creştină şi principalele programe cu tinerii realizate în anul 2018, dar şi lucrarea socială a celor 42 instituţii cu profil social-filantropic ale Eparhiei Dunării de Jos, care s-a ridicat la suma de 5.470.588 lei, sumă de care au beneficiat 87.112 persoane.

În cadrul comisiilor de lucru permanente, s-a luat act de rapoartele de activitate ale sectoarelor Centrului Eparhial şi ale celorlalte subunităţi bisericeşti şi au fost aprobate propunerile pentru anul 2019, între care amintim:

  • inventarierea bunurilor de patrimoniu bisericesc din satele româneşti şi organizarea de prezentări tematice ale acestor valori identificate în Eparhia Dunării de Jos;
  • intensificarea eforturilor de construire/amenajare a Clinicii de Oncologie Pediatrică din Galaţi,  proiect inaugurat în 2 iunie 2014, în cadrul Parteneriatului româno-german „Galaţi 2020“, prin care Arhiepiscopia Dunării de Jos conlucrează în plan social cu Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Centrale şi de Nord şi Biserica Evanghelică Lutherană din Landul Baden-Württemberg. Alături de acestea, în implementarea proiectului, un rol esenţial îl au instituţiile locale, precum şi specialiştii în domeniu din cadrul Facultăţii de Medicină şi Farmacie - Galaţi şi din corpul de medici gălăţeni.
  • continuarea programului de acordare a burselor lunare parohiale;
  • continuarea şi desfăşurarea unor programe social-filantropice, cu precădere către familiile cu mulţi copii, persoanele vârstnice, tinerii/adulţii care prezintă comportamente adictive;
  • continuarea programului de tip caravană medicală „Sănătate pentru Sate“, şi susţinerea campaniei de donare de sânge;
  • implicarea elevilor din licee, a studenţilor de la diverse Facultăţi şi a masteranzilor în teologie în activităţi de voluntariat, cu caracter social-filantropic, educaţional-cultural sau ştiinţific.

De asemenea, în cadrul şedinţei au fost prezentate volumul 19 din seria „Biserică. Misiune. Slujire“ şi  ultimul număr al revistei eparhiale „Călăuză ortodoxă“, editate de Arhiepiscopia Dunării de Jos.

În încheiere a fost vizionat filmul documentar „2018 – retrospectiva activităţilor bisericeşti din Arhiepiscopia Dunării de Jos“, realizat în cadrul Biroului de Presă şi Comunicare al Eparhiei, în care au fost prezentate cele mai semnificative activităţi şi programe desfăşurate pe parcursul anului 2018, în cadrul Eparhiei Dunării de Jos.

La lucrările Adunării Eparhiale de la Galaţi au mai participat ca invitaţi, ppcc. protoierei, stareţii şi stareţele mănăstirilor, preoţi cu rezultate deosebite în plan pastoral-misionar, reprezentanţii asociaţiilor bisericeşti din eparhie, oficialităţi locale şi judeţene, precum şi alte personalităţi ale vieţii culturale, educaţionale şi economice din judeţele Galaţi şi Brăila.

Programul cadru al anului 2022

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook