Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a XXXIV-a după Rusalii, numită și a Fiului Risipitor, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Galați.

La slujbă au fost prezenţi numeroşi credincioşi din municipiul Galați, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Catedralei Arhiepiscopale.

După Vohodul Mare, cucernicul diacon Alin Marian Constantin a fost hirotonit întru preot pe seama capelei cu hramurile „Schimbarea la Față, Sf. Cuv. Ioan Casian, Sf. M. Mc. Pantelimon și Sf. Cuv. Daniil Sihastrul“ din cadrul Așezământului social-filantropic ”Sf. M. Mc. Pantelimon”, Lacu-Sărat, județul Brăila.

La momentul cuvenit, mai mulți copii prezenți la slujbă au fost împărtășiți cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică din această Duminică de la Sfântul Luca în care este relatată parabola Filului Risipitor.

„Smerenia este o ținută rară care începe acolo unde ne lepădăm de toate atitudinile noastre mândre, trufașe și păcătoase. Abia atunci putem să înțelegem că smerenia este o stare care ne pune în legătură și cu Dumnezeu și cu aproapele nostru.

Așa cum am auzit în Sfânta Evanghelie de astăzi, în fața noastră stau doi frați și, deși sunt frați, fiecare are ținuta lui. Ei au un singur tată care îi iubește pe amândoi egal, așa cum se cuvine să-i iubească un tată.

Fiul cel mic este personajul principal întrucât o duminică întreagă îi este consacrată. El nu este doar fiul cel mai mic, ci este eroul unui balans între iubire și ură, între statornicie și nestatornicie, între viață curată și necurată, între virtute și păcat, între viață spirituală și aproape moarte spirituală.

Traseul vieții lui începe de la iubirea părintească la părăsirea lumească. Din brațele iubitoare ale tatălui, prin tinerețea și voia liberă, ajunge în disprețul total al lumii cu care și-a cheltuit toată averea pe care a luat-o în avans și cam devreme de la tatăl lui“,a spus chiriarhul Dunării de Jos.

Îndemnul de astăzi al Părintelui Arhiepiscop a fost acela de a cultiva sentimentul de iubire față de toți semenii noștri indiferent unde s-ar afla aceștia.

„Să fim atenți la relația noastră cu Dumnezeu, Părintele Cel Ceresc, cu părinții de pe pământ și cu frații de o credință, de o lege și de un neam în familie și în societatea noastră. Să ne gândim cu drag și la frații noștri din întreaga lume, pentru că și ei ascultă evanghelia de astăzi în cele peste 1000 de biserici din toată lumea. Ei nu s-au dus din voia lor, ci pentru mai binele nostru al tuturor și credem că, la ascultarea cuvintelor evangheliei, au un gând de nostalgie și doresc să se întoarcă acasă“, a spus ierarhul.

La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul Dunării de Jos a amintit credincioșilor că astăzi, 24 februarie 2019, se împlinesc 111 ani de la nașterea vrednicului de pomenire Arhiepiscop dr. Antim Nica al Dunării de Jos, care chiar în Ziua de Înviere a anului 1994 a trecut la cele veșnice, după o viață luminoasă, o slujire jertfelnică și multă dedicare pentru înalta cultură teologică și misiune creștină.

Toți cei prezenți la slujbă au fost binecuvântați de Înaltpreasfințitul Casian și au primit iconițe.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook