Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În fiecare an, la data de 26 februarie, Biserica Ortodoxă face prăznuirea Sfintei Mucenițe Fotini Samarineanca, sfântă care este ocrotitoarea sprituală a Atelierului de lumânări din incinta Centrului Eparhial din Galați.

Potrivit tradiției, la această sărbătoare, Înaltpreasfințitul Părinte Dr. Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a fost prezent în mijlocul ostenitorilor acesteia, apreciind și binecuvântând lucrarea misionară care se desfășoară aici. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a rostit un profund cuvânt de învățătură, în care a tâlcuit semnificația luminii și a lumânării, născute din jertfă: „Atelierul de lumânări este «Laboratorul luminos al Bisericii lui Hristos», care ne oferă făcliile învățăturii și iubirii Sale, deoarece nimic nu este mai aproape de cuvântul Domnului nostru Iisus Hristos, decât lumina Evangheliei actualizată în cult prin lumânare. În viața de zi cu zi ne este greu să înțelegem cum poate fi învățătura creștină folositoare și luminoasă, fără a fi transpusă în faptă.  Învățătura care se desprinde din cuvintele Mântuitorului, este știința vieții, care ne învață cum să trăim luminos. Lumina Evangheliei arată că Domnul nostru Iisus Hristos este «Lumina lumii» și că cel care va urma Lui «nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieţii» (Ioan VIII, 12). Din acest motiv, atunci când ne aflăm în fața semenului nostru adormit întru Domnul, ne rugăm ca să îl odihnească în loc luminos, de unde au fugit toată durerea, întristarea și suspinul”, iar plecarea în veșnicie se face cu lumânare în mână.

În același cadru, Chiriarhul Dunării de Jos a săvârșit și un Trisaghion pentru vrednicul de pomenire Arhiepiscop Antim Nica, în timpul căruia a luat ființă acest atelier, dar și pentru ostenitorii trecuți la cele veșnice.

Atelierul eparhial de lumânări „Sfânta Muceniță Fotini Samarineanca“ a fost construit între anii 1975 şi 1977.

Pe lângă spaţiul propriu-zis, atelierul dispune şi de alte magazii şi depozite de materie primă.

Lucrările de reamenajare a Atelierului, precum şi dotarea acestuia cu echipamente care să optimizeze procesul de producţie au fost efectuate, cu binecuvântarea Chiriarhului Dunării de Jos, în anul 2016.

Tot în data de 26 februarie 2020, în Sala „Episcop Chesarie Păunescu“ din cadrul Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos s-a întrunirea preoţilor responsabili de cateheza parohială din cele opt protopopiate ale Arhiepiscopiei.

Întâlnirea a fost organizată de Biroul de cateheză şi activităţi cu tineretul din cadrul Centrului eparhial şi a reunit preoții care desfășoară constant activități cu tinerii.

 Întrunirea a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care, în deschiderea evenimentului, s-a rugat Milostivului Dumnezeu pentru binecuvântarea și tot ajutorul slujitorilor sfintelor altare, a familiilor acestora, a tinerilor din parohii și a voluntarilor care sprijină frecvent activitățile bisericești dedicate tinerilor.

În cadrul discuțiilor a fost făcută o retrospectivă a activităţilor de tineret care s-au desfăşurat pe parcursul anului 2019 în Eparhia Dunării de Jos, au fost proiectate activităţile ce urmează a se desfăşura în anul 2020 în contextul „Anului omagial al pastoraţiei părinţilor şi copiilor“. În acest context, a fost prezentat și prelucrat proiectul național de tabere pentru copii, inițiat de către Patriarhia Română, intitulat „Tinerii în acțiune!”. S-au analizat obiectivele specifice, obiectivele strategice, ținându-se cont de realitățile din comunitățile locale în cele 18 centre acrieditate de eparhie, pentru tabere  de copii, pe toată perioada anului 2020. Totodată s-a analizat practic modalitatea identificării posibilelor resurse în vederea organizării acestora, având în vedere că, potrivit obiectivelor, ele se adresează în acest an și părinților.

La final, preoții au avut scurte intervenţii în care au prezentat propuneri pentru rezolvarea dificultăților apărute în organizarea și motivarea grupurilor catehetice parohiale.

Pr. Alexandru Bulgaru

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook