Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Vineri, 12 februarie, membrii Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Dunării de Jos s-au întrunit în şedinţa de lucru premergătoare Adunării Eparhiale care va avea loc mâine, 13 februarie 2021.

Întrunirea s-a desfăşurat la Centrul Eparhial şi a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

În debutul lucrărilor, ierarhul a prezentat hotărârea Sfântului Sinod prin care anul 2021 a fost declarat în Patriarhia Română ca „Anul omagial al pastorației românilor din afara României“ şi „Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor“, după care a susţinut o meditaţie teologică despre puterea rugăciunii regăsită în slujbele Bisericii, arătândcă singurul loc de socializare într-o zonă lină, liniştită şi dumnezeiască este în Sfânta Liturghie.

În partea doua a discursului, Părintele Arhiepiscop vorbit despre perioada dificilă de pandemie, dar şi despre filantropie, ca formă de ajutorare concretă a celor în nevoi şi suferinţe şi ca rezultat al cooperării bune dintre oamnei milostivi şi iubitori de semeni.

În continuare, chiriarhul Dunării de Jos a prezentat ultimul număr al revistei eparhiale „Călăuza ortodoxă“, volumul 21 al seriei „Biserică. Misiune. Slujire“, cartea „Rugăciune. Comuniune. Filantropie“, editate de Arhiepiscopia Dunării de Jos, precum şi DVD-ul cu retrospectiva activităţilor bisericeşti din Arhiepiscopia Dunării de Jos, desfăşurate în anul 2020.

În cadrul lucrărilor propriu-zise, responsabilii sectoarelor din Administraţia Eparhială au prezentat sinteza activităţii pastoral-misionare, cultural-educaţionale şi social-filantropice din anul 2020 la nivelul fiecărei subunităţi, pe baza dărilor de seamă întocmite de protoierii.

Şedinţa a continuat cu analizarea proiectelor şi a programelor pentru anul 2021, în vederea receptării şi aplicării acestora, atât la nivelul Centrului eparhial, cât şi la protopopiate, parohii, mănăstiri şi şcolile teologice din cuprinsul Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Alte puncte importante pe ordinea de zi le-au constituit: continuarea şi desfăşurarea unor programe social-filantropice, cu precădere către familiile cu mulţi copii şi către persoanele vârstnice şi nevoiaşe,  susţinerea campaniei de donare de sânge „O picătură de sânge salvează o viaţă!“, dezvoltarea de parteneriate cu alte instituţii medicale şi nu numai, în vederea continuării iniţiativelor de susţinere a programelor socio-medicale în vreme de pandemie, sprijinirea persoanelor vulnerabile, în special a copiilor şi a vârstnicilor.

Întrunirea de astăzi a fost şi un bun prilej de a-I mulţumi lui Dumnezeu pentru cei 31 de ani de slujire neîntreruptă a Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, mai întâi ca arhiereu vicar şi apoi ca ierarh titular al Eparhiei Dunării de Jos.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook