Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Cinstirea Sfântului Mucenic Haralambie cheamă în fiecare an la rugăciune şi fapte bune pe foarte mulţi credincioşi gălăţeni, în special la biserica situată în zona Pieţei Centrale din municipiul Galaţi, ce îl are ca ocrotitor spiritual.

La ceas de sărbătoare, preoţii acestei parohii au sâvârşit Sfânta Liturghie, la finalul căreia, în mijlocul slujitorilor şi a numeroşilor credincioşi s-a aflat chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian pentru a le aduce cuvânt de binecuvântare şi de întărire duhovnicească.

La slujbă au participat şi elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 16 din municipiul Galaţi, îmbrăcaţi în costume tradiţionale româneşti. 

În omilia rostită cu acest prilej, ierarhul Dunării de Jos a vorbit despre viaţa Sfântului Mucenic Haralambie, model de răbdător în suferinţe, slujitor vrednic şi mărturisitor jertfelnic al dreptei credinţe, dar şi mijlocitor la Bunul Dumnezeu pentru cei aflaţi în încercări.

„La sărbătoara Sfântului Sfinţit Mucenic Haralambie, aici în inima oraşului Galaţi, învăţăm mai întâi de toate, în mijlocul dragostei păstorilor de suflete, harnicii şi devotaţii lucrători în via spirituală a acestei enorii, dimpreună cu evlaviosul popor, de la Sfântul Sfinţit Mucenic Haralambie, o virtute mare pe care el ne-a arătat-o în viaţa lui prin răbdare. Răbdarea înfricoşătoarelor chinuri la care a fost supus la o vârstă foarte înaintată arată cât de mult l-a iubit şi l-a simţit prezent pe Iisus Hristos, îndelung-Răbdătorul în toţi cei ce rabdă prin Cruce şi prin ajutorul Lui toate suferinţele. Învăţăm mult acum toţi să purtăm crucea bolii cu speranţă, cu atenţie, cu grijă de sănătate, dar şi cu foarte multă răbdare, aşa cum ne spune Domnul, că «prin răbdarea voastră veţi dobândi sufletele voastre» (Luca 21, 19).

Această biserică memorial, aşezată peste gropile comune din perioada unei cumplite epidemii, din timpul lui Vodă Caragea, arată cât de mult ajută Dumnezeu prin Biserica Sa, zidindu-se deasupra eroilor pandemiei trecute, chivotul, spitalul şi locul de vindecare de toate bolile sufleteşti şi trupeşti, care este şi această bătrână Biserică, ca şi Sfântul Haralambie, dar înnoită, aşa cum ne-a spus şi Sfântul Haralambie că răbdarea suferinţelor i-a înnoit puterile şi l-a întinerit în lucrarea binefăcătoare care aduce tinereţe şi prin ea medicametul sănătăţii“, a spus ierarhul Dunării de Jos.

La final a fost oficiată slujba parastasului pentru ctitorii şi binefăcătorii acestui sfânt locaş trecuţi la cele veşnice.

În cadrul programelor filantropice îndreptate către persoanele singure şi familiile nevoiaşe, cei 90 de beneficiari ai Căminului de Bătrâni ”Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Galaţi au primit din partea parohiei o masă caldă, produse pentru igiena personală, îmbrăcăminte şi cărţi de rugăciune, bucurându-se astfel de dragosta şi dărnicia Sfântului Haralambie.

De asemenea, 15 familii cu posibilităţi materiale reduse au primit din partea parohiei pachete consistente cu alimente neperisabile, iar credincioşii care au fost prezenţi la biserică în ziua hramului, au primit sticle cu Aghiasmă mică, iconiţe şi produse de panificaţie ambalate.

Valoarea darurilor oferite cu prilejul hramului a fost de 6.000 lei.

***

Locaşul de cult a fost ridicat în doar şapte luni, între 1 mai şi 1 decembrie 1848 şi a fost sfinţit în 20 decembrie 1848. Zidirea bisericii a fost posibilă datorită dragostei de Dumnezeu a opt negustori din Galaţi, între care şi Ilinca Lucacis, cea care a donat terenul.

Pe terenul actualei biserici a fost construită la început, o bolniţă, unde erau aduşi şi trataţi bolnavii de holeră.

La temelia acestui sfânt locaş se află trupurile acelor suferinzi, dar şi ale celor care erau înmormântaţi aici, fiindcă potrivit documentelor din arhivă, aici a fost un cimitir.

La mijlocul veacului al XIX-lea, această zonă era situată la marginea târgului Galaţi. În prezent ajungând să fie în imediata apropiere a Pieţei Centrale a municipiului Galaţi.

Datorită stării avansate de degradare, cu binecuvântarea Înaltpreasfnţitului Părinte Arhiepiscop Casian, începând cu anul 1998, biserica a intrat într-un amplu proces de reconsolidare şi restaurare, atât la interior cât şi la exterior.

În prezent, în interiorul locaşului de cult se efectuează lucrări de pictură.

Pr. Rareș Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook