Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sâmbătă, 12 februarie 2022, la Centrul eparhial al Arhiepiscopul Dunării de Jos au avut loc lucrările Adunării Eparhiale.

Şedinţa forului deliberativ eparhial s-a desfăşurat sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian în sala de conferinţe „Episcop Melchisedec Ştefănescu“ a Centrului Eparhial.

Evenimentul a debutat cu participarea membrilor acestui organism bisericesc, la slujba Sfintei Liturghii săvârşită în Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Ap. Andrei şi Sf. Ier. Nicolae“ din Galaţi, la finalul căreia Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a oficiat slujba de Tedeum şi a rostit rugăciuni speciale pentru sănătatea celor aflaţi în spitale şi în suferinţă.

Şedinţa propriu-zisă a început în sala mare de conferințe a Centrului eparhial cu rugăciunea şi cuvântul de deschidere al chiriarhului Dunării de Jos.

După apelul nominal, au fost prezentate rapoartele de activitate ale sectoarelor Centrului Eparhial şi ale celorlalte subunităţi bisericeşti pentru anul 2021 şi au fost aprobate propunerile de activităţi pentru anul 2022.

În cadrul lucrărilor, ierarhul locului a prezentat hotărârea Sfântului Sinod prin care anul 2022 a fost dedicat în Patriarhia Română rugăciunii şi sfinţilor isihaşti, după care a susţinut o meditaţie teologică despre puterea şi folosul rugăciunii regăsită în slujbele Bisericii şi în dragostea faţă de semenii noştri.

Un punct deosebit de important al ședinței l-a constituit evidențierea implicării Eparhiei Dunării de Jos pentru suţinerea activităţilor social-filantropice, cultural-educaţionale şi patrimoniale, prin toate unităţile de cult, respectiv Centrul eparhial, protoieriile, parohiile, mănăstirile, aşezămintele bisericeşti şi asociaţiile creştine, care, în anul 2021, a însumat 6.571.012  lei (Centrul Eparhial - 21%, Condica Milei Creștine – 49%, Fonduri publice și contribuții proprii ale așezămintelor și asociațiilor eparhiale – 30%), având ca beneficiari 77.675  persoane, o parte dintre aceştia fiind asistaţi în cele50 de aşezăminte bisericeşti sociale şi filantropice.

De asemenea, s-a constatat că în această perioadă dificilă de pandemie, rugăciunea a fost intensificată, iar provocările inerente stărilor de urgenţă au găsit rezolvări inspirate şi folositoare, atât pentru sănătatea trupească, cât şi pentru cea sufletească.

Între proiectele pentru anul 2022, amintim: ofeirea unui ajutor financiar Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Ioan“ din Galaţi pentru achiziţionarea unui aparat necesar depistării cancerului la copii, includerea judeţului Galaţi în cadrul Centrului de Studii Dunărene al Academiei Române, accentuarea rolului rugăciunii din care izvorăşte filantropia, formarea formatorilor şi a angajaţilor din centrele sociale, voluntariatul ca şansă a unirii rugăciunii cu iubirea de milostenie, susţinerea în continuare a Campaniei umanitare ,,Donează sânge! Salvează o viață!“, continuarea programelor de tabere pentru elevi, includerea mai multor aşezăminte parohiale în cadrul unor programe de catehizare a tinerilor şi sprijinirea persoanelor vulnerabile, în special a copiilor şi a vârstnicilor.

De asemenea, în cadrul şedinţei au fost prezentate mai multe volume ale Înaltpreasfinţitului Părinte Casian şi ultimul număr al revistei eparhiale „Călăuză ortodoxă“, apărute la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

În încheiere,a fost vizionat filmul documentar intitulat „Credinţă, Liturghie, Educaţie creştină şi Filantropie în pandemie. Speranţă, Comuniune şi Solidaritate“, ce cuprinde retrospectiva evenimentelordin anul 2021 din Arhiepiscopia Dunării de Jos, realizat în cadrul Biroului de Presă eparhial.

Întrunirea de astăzi a fost şi un bun prilej de a-I mulţumi lui Dumnezeu pentru cei 32 de ani de slujire neîntreruptă a Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, mai întâi ca arhiereu vicar şi apoi ca ierarh titular al Eparhiei Dunării de Jos.

La ceas aniversar, doi dintre membrii onorifici ai Adunării Eparhiale, domnul prof. univ. dr. Ionel Cândea şi părintele Mihai Gherghe, au transmis cu emoţie şi recunoştinţă mesajele de felicitare din partea clerului şi a mirenilor Eparhiei Dunării de Jos pentru păstorul lor de suflete.

Pr. Rareș Bucur

Pelerinajul de Florii

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook