Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În contextul declarării anului 2022 în Patriarhia Română ca „Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creștinului“ şi apropierii sărbătorii Sfântului Cuvios Ioan Casian, la Galaţi a avut loc astăzi, 25 februarie 2022, simpozionul studenţesc intitulat „Sfântul Ioan Casian, dascăl al rugăciunii“.

Evenimentul a fost organizat de către Departamentul Teologic al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi, prin Centrul de Cercetare Teologică şi Interdisciplinară „Sfinţii Trei Ierarhi“ şi Cercul de Liturgică şi Patristică.

Simpozionul s-a desfășurat în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian în Aula „Episcop Melchisedec Ştefănescu“ din incinta Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie şi a reunit laolată, atât faţă către faţă, cât şi prin intermediul unui platforme de comunicare on-line, cadre didactice universitare de la specializările Istorie, Filosofie şi Teologie, masteranzi, studenţi, oameni de cultură şi preoţi.

La manifestarea ştiinţifică au participat on-line şi profesori, masteranzi şi doctoranzi de la alte facultăţi din ţară.

Invitat special la eveniment a fost pr. prof. dr. Gheorghe Holbea de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti.

După rostirea de rugăciuni, chiriarhul Dunării de Jos a ţinut un cuvânt duhovnicesc în care a arătat că Dascălul rugăciunii este Domnul nostru Iisus Hristos, iar Sfântul Ioan Casian a devenit un model de rugător cu viaţă curată, care a împletit armonios rugaciunea neîncetată cu postul, cu smerenia şi cu nevoinţa.

De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa vorbit celor prezenţi despre realitatea spirituală, precizând că aceasta există numai în comuniune, deoarece ea începe prin comunicarea reală între Tatăl şi Fiul şi Sfântul Duh în ceruri, iar comunicarea Lor a dat naştere unei acţiuni care se numeşte Iubire. Iubirea împărtăşită între oameni devine cale de comunicare, ieşire din autoizolare şi vindecare de boala singurătăţii.

Ierarhul locului a mai arătat că rugăciune nu este produsul nostru, ci în forma ei pură aceasta este darul lui Dumnezeu pentru comunicarea noastră cu El.

În partea a doua a simpozionului, profesorii invitaţi au dezbătut aspecte importante din teologia acestui sfânt dobrogean şi au fost lecturate texte alese despre rugăciune, sub genericul „Întâlnire cu Sfântul Ioan Casian prin cuvântul său luminat de Dumnezeu“.

La final, a fost prezentată cartea „Tradiţie şi teologie în scrierile Sfântului Ioan Casian“, a lui Austine Casiday, apărută la Editura Doxologia din Iaşi în anul 2015.

Pr. Rareş Bucur

Pelerinajul de Florii

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook