Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Luni, 24 ianuarie 2012, s-au sărbătorit la Galaţi 153 ani de la Unirea Principatelor Române. La biserica parohiei „Vovidenia” din Galaţi, începând cu ora 12.00, chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian a săvârşit slujba de pomenire a celor care au contribuit la înfăptuirea Unirii Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa oficialităţilor locale, a tinerilor, copiilor şi credincioşilor din municipiul Galaţi. Înaltpreasfinţia Sa a pomenit pe Alexandru Ioan I Cuza, pe Elena doamna, pe Sultana, mama domnitorului, pe Episcopul Melchisedec, sfetnic al dominitorului, și pe preoții ctitori ai acestui sfânt locaș.

În cuvântul de învățătură Chiriarhul locului a subliniat câte legături sfinte există între înfăptuitorul Unirii și meleagurile pe care trăim. „Să nu vedem Unirea ca pe un eveniment istoric ci ca pe un dar perpetuu în prezent. La final a concluzionat: „Păzește Doamne Unirea noastră, că așa este voia ta”.

În apropierea bisericii „Vovidenia” din Galați se află și Casa Memoriala Alexandru Ioan Cuza în care domnitorul a locuit in perioada 1844 - 1859, cât a deținut funcția de președinte al Judecătoriei și pârcălab al județului Covurlui.

La această biserică a fost înmormântată Sultana, mama lui Cuza, a cărei oseminte au fost transferate ulterior la Ruginoasa, unde se află cripta întregii familii. Astăzi în curtea bisericii se află o cruce și o placă de marmură care amintește că aici a fost înmormântată mama domnitorului. În biserică se află două tablouri foarte frumoase care-l înfățișează pe domnitor în haine de gală și pe mama sa, prima persoană din țară care a înființat orfelinate pentru copii.

 

 

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook