Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

A devenit deja o tradiţie ca la trecerea în noul an, ierarhii şi preoţii să înalţe rugăciuni de mulţumire pentru anul care a trecut, dar şi de cerere pentru anul care începe.

În acest context, în toate bisericile Arhiepiscopiei Dunării de Jos a fost oficiată slujba specială de la cumpăna dintre ani.

La Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi în prezenţa rugătoare a credincioşilor gălăţeni, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a oficiat Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos şi a rostit cuvenitele rugăciuni doxologice.

La final, fiecare credincios a putut servi un pahar de ceai cald şi alimente tradiţionale, specifice perioadei în care ne aflăm.

Marţi, 1 ianuarie, la sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat slujba Sfintei Liturghii în Catedrala  Arhiepiscopală din Galaţi, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa evlavioasă a credincioşilor din municipiu.

Pentru persoanele cu dizabilităţi prezente la Sfânta Liturghie, slujba a fost transpusă şi în limbaj mimico-gestual.

În încheiere a fost săvârşită slujba de Te-Deum.

După Sfânta Liturghie din Catedrala Arhiepiscopală, Chiriarhul Dunării de Jos a binecuvântat copiii şi tinerii aflaţi în grija Aşezământului Filantropic „Sfântul Vasile cel Mare“ din Galaţi. După rugăciunea de mulţumire, tinerii i-au sorcovit pe cei prezenţi şi le-au oferit un scurt moment artistic.

La final, toţi copii şi tinerii au primit daruri, constând în dulciuri, iconiţe şi cărţi de rugăciuni, după care toţi cei prezenţi la eveniment au fost invitaţi la agapa frăţească.

Prima zi din anul 2015 s-a încheiat cu tradiţionala întâlnire de suflet a ierarhulului Dunării de Jos cu preoţii municipiului Galaţi şi părinţii protoierei ai judeţului, la Centrul Eparhial al Dunării de Jos.

***

Aşezământului Filantropic „Sfântul Vasile cel Mare“ din Galaţi, a fost înfiinţat ca orfelinat de fete în perioada interbelică (1936-1939), de către vrednicul de pomenire Episcopul Cosma Petrovici al Dunării de Jos. După 50 de ani de confiscare de către regimul comunist, la iniţiativa şi în urma demersurilor făcute de către chiriarhul locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, în acea vreme Episcop al Dunării de Jos, clădirea  a fost retrocedată, după care s-au efectuat ample lucrări de reamenajare şi dotare.

Reînfiinţat şi inaugurat în octombrie 2000, prin prezenţa şi binecuvântarea Sanctităţii Sale Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului şi a vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist, în prezenţa autorităţilor centrale şi locale, civile şi militare, a ctitorilor şi donatorilor, a clerului eparhial şi a unei mulţimi de credincioşi, aşezământul găzduieşte în prezent un Centru de Plasament Rezidenţial în cadrul căruia sunt îngrijite 27 de tinere provenite din familii defavorizate.

De asemenea, aici funcţionează Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale „Speranţa“, inaugurat anul trecut, care acordă asistenţă psiho-pedagogică, meditaţii gratuite şi o masă zilnic la 73 de copii, precum şi Centrul de Asistenţă Medicală şi Laborator de Analize „Sfinţii doctori fără de arginţi Cosma şi Damian“, în cadrul căruia funcţionează patru cabinete medicale (ecografie, stomatologie, medicină generală şi laborator analize), deservite de medici specialişti, care oferă zilnic asistenţă medicală gratuită la peste 20 de persoane (pensionari, elevi, studenţi etc.).

În cadrul aceluiaşi complex fiinţează, tot din anul 2000 şi Mănăstirea „Sfântul Vasile cel Mare“ ale cărui maici se ocupă de educaţia duhovnicească a tinerelor găzduite de acest centru filantropic.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook