Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sfântul Cuvios Antonie cel Mare a fost cinstit în chip deosebit şi la parohia gălăţeană din cartierul Micro 21, care-l au ca ocrotitor ceresc.

În ajunul sărbătorii, o parte din membrii organismelor parohiale au vizitat la Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Galaţi persoanele private temporar de libertate, după care, un sobor de preoţi din municipiu a oficiat slujba Vecerniei cu Litie şi Acatistul Cuviosului.

Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost săvârşită de Chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian în biserica cea mică a comunităţii.

Biserica s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulţimea evlavioasă a credincioşilor, acesta fiind şi motivul pentru care, în parohie, se construieşte o biserică de dimensiuni mai mari, după nevoile pastorale şi liturgice ale enoriaşilor. Noul locaş, zidit din cărămidă, se află acum la nivelul acoperişului, urmând să fie aşezate bolta şi turlele.

La slujbă au participat şi s-au împărtşit un grup de elevi ai Şcolii Gimnaziale Nr. 3 „Ion Luca Caragiale“, instituţie ce se află pe teritoriul canonic al parohiei. Parte din aceşti copiii sunt asistaţi în centrul de zi al parohiei, unde, după programul şcolar îşi fac temele, se joacă, participă la diferite activităţi şi primesc masa de prânz.

La ora amiezii, micii credincioşi au luat prânzul în clădirea centrului social.

La final, Înaltpreasfinţia Sa a oficiat slujba parastasului pentru vrednicii de pomenire ierarhi Chesarie Păunescu al Dunării de Jos şi Antonie Plămădeală, Mitropolit al Ardealului şi teolog de seamă al Bisericii noastre, trecut la Domnul în anul 2005.

După tradiţia parohială, preoţii slujitori împreună cu enoriaşii parohiei au pregătit pachete cu hrană caldă, ceai fierbinte şi colivă pe care le-au oferit credincioşilor prezenţi.

În locaşul de cult, după Sfânta Liturghie, a avut loc şedinţa Consiliului şi Comitetului parohial la care a participat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian. După o succintă prezentare a dării de seamă pe anul 2014 cu privire la activitatea desfăşurată în cadrul parohiei şi a Centrului de zi pentru copii, au fost discutate principalele proiecte pentru anul 2015, între care: finalizarea noii biserici, intesificarea activităţilor pentru educarea copiilor în cadrul Centrului de zi şi o legătură mai evidentă şi utilă între parohie şi şcoală spre folosul sufletesc al copiilor.

Centrul de zi pentru copii „Sf. Cuv. Antonie cel Mare“

În anul 2005, parohia „Sf. Cuvios Antonie cel Mare“ din municipiul Galaţi a primit binecuvântarea chiriarhală pentru a construi un centru destinat copiilor proveniţi din familii nevoiaşe. Pe parcursul unui an şi jumătate, a fost ridicată o frumoasă clădire care cuprinde o sală de meditaţie, una de calculatoare, două birouri, o sală de mese, o bucătărie şi o magazie. Încăperile centrului sunt dotate şi utilate cu mobilier nou, copiii care frecventează centrul având toate condiţiile necesare bunei desfăşurări a activităţilor planificate.

Inaugurarea Centrului de zi pentru copii „Sf. Antonie cel Mare“ din Galaţi a avut loc în ziua de 17 ianuarie 2009, cu ocazia hramului bisericii, slujba de sfinţire fiind săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în prezenţa autorităţilor locale şi a numeroşi credincioşi.

În prezent aici îşi desfăşoară activitatea 50 de copii selectaţi în baza anchetelor sociale efectuate de asistentul social angajat, ei primind pe lângă o masă caldă, consiliere socială, psihologică, duhovnicească şi sprijin în efectuarea temelor primite pentru acasă.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Alte emisiuni

Ne puteți urmări și pe Facebook