Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Duminică, 25 ianuarie  2015, Sfântul Grigorie de Nazianz - prieten al Sfântului Vasile cel Mare, teolog capadocian şi mare învăţator al dreptei credinţe din veacul IV creştin - a fost sărbătorit în chip special de creştinii gălăţeni din cartierul Micro 16, chiar în biserica a cărui ocrotitor este.

Manifestările liturgice, misionare şi filantropice au debutat încă din ajun prin oficierea slujbei Vecerniei cu Litie şi Acatistul Sfântului Grigorie Teologul şi au continuat în ziua hramului prin săvârşirea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoţi din municipiu, slujitori în cadrul Cercului misionar din care parohia face parte.

La sfintele slujbe, într-o atmosferă de evlavie deosebită, au participat câteva sute de credincioşi, atât membri ai comunităţii parohiale, cât şi închinători din parohiile învecinate.

După ce a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală, Chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a binecuvântat credincioşii parohiei Sf Grigorie Teologul prin prezenţă, rugăciune de mulţumire, cuvânt de învăţătură şi slujire filantropică.

Totodată, Chiriarhul locului a felicitat pe pc. pr. Lilian Manea, pe noul preot slujitor Dorin Ciobanu, Consiliul şi Comitetul Parohial, precum şi pe toţi cei care au participat şi au sprijinit zidirea unui nou sfânt lăcaş al parohiei.

De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a prezentat credincioșilor principalele aspecte ale vieţii bisericeşti de la Dunărea de Jos, desprinse din concluziile Adunării Eparhiale ce s-a desfăşurat la Palatul Episcopal – Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii creştine de la Dunărea de Jos, precum şi proiectele misionare şi educaționale majore ale anului 2015, cuprinse în volumul „Biserică. Misiune. Slujire“, ajuns la ediția a XV-a.

Evenimentul s-a încheiat cu o agapă frăţească, cei prezenţi  primind hrană caldă şi pachete cu alimente din mâna Înaltpreasfinţiei Sale.

La final, Chiriarhul Dunării de Jos a vizitat şantierul bisericii mari, prilej cu care a constatat temeinicia lucrărilor efectuate până în prezent şi oferind îndrumări pentru continuarea acestora.

Parohia „Sfântul Grigorie  Teologul“ din Galaţi a fost înfiinţată, în prima zi a lunii noiembrie 2002, la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, prin desprinderea de parohia „Sfântul Vasile cel Mare“ din Galaţi.

La data de 10 octombrie 2003, ierarhul Dunării de Jos a aşezat piatra de temelie şi a sfinţit locul viitoarei biserici închinate Sfântului Grigorie.

În anul 2013 a fost construit acoperişul şi au fost aşezate turlele, pentru ca, în anul 2014 să fie executate lucrări de tencuire interioară.

În prezent slujbele se săvârşesc în capela de lângă sfântul lăcaş aflat în construcţie.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Alte emisiuni

Ne puteți urmări și pe Facebook