Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

După rânduiala Bisericii Ortodoxe Române, la miezul nopţii, în toate bisericile Arhiepiscopiei Dunării de Jos a fost oficiată slujba specială de la cumpăna dintre ani.

La Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi în prezenţa rugătoare a credincioşilor gălăţeni, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a oficiat Acatistul Mântuitorului Iisus Hristos şi a rostit cuvenitele rugăciuni doxologice.

La final, fiecare credincios a putut servi un pahar de ceai cald şi alimente tradiţionale, specifice perioadei în care ne aflăm.

În prima zi din anul 2016, după ce a oficiat slujba Sfintei Liturghii şi Te-Deumul la Anul Nou în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a binecuvântat copiii şi tinerii aflaţi în grija Aşezământului Filantropic „Sfântul Vasile cel Mare“ din Galaţi.

La eveniment au participat şi monahiile mănăstirii ocrotite de Sf. Vasile cel Mare şi Sf. Cuv. Parascheva, care se află în incinta Aşezământului.

După rugăciunea de mulţumire, tinerii i-au sorcovit pe cei prezenţi şi le-au oferit un scurt moment artistic în care au fost evidenţiate, prin scenete, cânt şi poezie, tradiţiile sănătoase ale poporului român la sărbătorile Sfântului Vasile cel Mare şi Anului Nou.

Totodată, Chiriarhul Dunării de Jos a dialogat cu cei mici, dar şi cu cei mari, pe tema familiei şi educaţiei creştine astăzi, la final rezultând o serie de posibile proiecte care să fie dezvoltate în anul 2016, închinat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox, Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti.

După tradiţie, toţi copii şi tinerii au primit daruri - dulciuri, iconiţe şi cărţi de rugăciuni - iar la final, cei prezenţi la eveniment au fost invitaţi la agapa frăţească, Chiriarhul binecuvântând masa şi toate fapta cea bună din cadrul Aşezământului Social-Filantropic „Sfântul Vasile cel Mare“.

Prima zi din anul 2016 s-a încheiat cu tradiţionala întâlnire de suflet a ierarhulului Dunării de Jos cu preoţii municipiului Galaţi şi părinţii protoierei ai judeţului, la Centrul Eparhial al Dunării de Jos.

***

Aşezământul Filantropic „Sfântul Vasile cel Mare“ din Galaţi, a fost înfiinţat ca orfelinat de fete în perioada interbelică (1936-1939), de către vrednicul de pomenire Episcopul Cosma Petrovici al Dunării de Jos. După 50 de ani de confiscare de către regimul comunist, la iniţiativa şi în urma demersurilor făcute de către chiriarhul locului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, în acea vreme Episcop al Dunării de Jos, clădirea a fost retrocedată, după care s-au efectuat ample lucrări de reamenajare şi dotare.

Reînfiinţat şi inaugurat în octombrie 2000, prin prezenţa şi binecuvântarea Sanctităţii Sale Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului şi a vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist, în prezenţa autorităţilor centrale şi locale, civile şi militare, a ctitorilor şi donatorilor, a clerului eparhial şi a unei mulţimi de credincioşi, aşezământul găzduieşte în prezent un Centru de Plasament Rezidenţial în cadrul căruia sunt îngrijite 27 de tinere provenite din familii defavorizate.

De asemenea, aici funcţionează Centrul Multifuncţional de Servicii Sociale „Speranţa“, inaugurat anul trecut, care acordă asistenţă psiho-pedagogică, meditaţii gratuite şi o masă zilnic la 73 de copii, precum şi Centrul de Asistenţă Medicală şi Laborator de Analize „Sfinţii doctori fără de arginţi Cosma şi Damian“, în cadrul căruia funcţionează patru cabinete medicale (ecografie, stomatologie, medicină generală şi laborator analize), deservite de medici specialişti, care oferă zilnic asistenţă medicală gratuită la peste 20 de persoane (pensionari, elevi, studenţi etc.).

În cadrul aceluiaşi complex fiinţează, tot din anul 2000 şi Mănăstirea „Sfântul Vasile cel Mare“ ale cărui maici se ocupă de educaţia duhovnicească a tinerelor găzduite de acest centru filantropic.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Alte emisiuni

Ne puteți urmări și pe Facebook