Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Ca în fiecare an, la ziua sa de prăznuire şi nu numai, Sfântul Antonie cel Mare se bucură de o evlavie deosebită în cele două municipii reprezentative ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos, Galaţi şi Brăila.

Manifestările pastoral misionare dedicate hramului parohiei „Sfântului Antonie cel Mare“ din Brăila au debutat cu oficierea slujbei Vecerniei şi Litiei de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de preoţii din cadrul cercului misionar.

La slujbă au participat numeroşi credincioşi din parohie, dar şi profesori, oameni de cultură şi elevi.

După momentul liturgic din biserică, Chiriarhul Dunării de Jos a inaugurat Centrul Social-Educaţional al parohiei, săvârşind slujba de sfinţire.

Cu acest prilej, Centrul a primit ca ocrotitori spirituali pe Sfântul Ierarh Mucenic Antim Ivireanul şi pe Sfinţii Martiri Brâncoveni.

„Lângă biserica ocrotită de SfântulAntonie cel Mare, a arătat Înaltpreasfinţia Sa, o biserică tânără într-o parohie tânără, vedem astăzi finalizată o mare şi importantă lucrare: acest Centru social care are două braţe, unul educaţional, motiv pentru care a primit hramul Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, cel ce a împletit rugăciunea cu arta, cu tipăritul cărţilor - din care se naşte învăţătura cea bună şi folositoare - dar şi cu grija deosebită pentru ajutorarea săracilor şi a copiilor.

Cel de-al doilea braţ este dedicat operei filantropice dedicată sprijinirii săracilor, a celor trişti şi singuri, de aceea a şi primit ocrotirea Sfinţilor Martiri Brâncoveni.

Suntem încredinţaţi că prin osteneala preoţilor de aici, a profesorilor şi inimoşilor voluntari, acest centru va lumina minţile şi va însenina sufletele multor copii!“.

În continuare, un grup de elevi ai Şcolii Gimnaziale „Sf. Apostol Andrei“ din Brăila a prezentat un frumos moment artistic de muzică şi poezie dedicat poetului naţional, Mihai Eminescu.

La final, toţi copiii au primit cărţi ziditoare de suflet, iconiţe, revista eparhială „Călăuza ortodoxă“ şi au fost invitați la tradiţionala agapă frăţească.

***

Proiectul Centrului Social-Educațional inaugurat astăzi a luat naştere în anul 2008, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, prin osârdia şi strădania pc pr. paroh Cristian Gagu şi prin implicarea membrilor organismelor parohiale şi a numeroşi voluntari.

În prezent, Centrul desfășoară un program educaţional de tip „after scool“ pentru un număr de 18 copii, intitulat „Educaţie şi viaţă spirituală“. În cadrul acestuia, cei 18 elevi beneficiază de meditaţii gratuite la principalele materii studiate în învăţământul gimnazial, oferite de profesori voluntari şi chiar de 20 de elevi cu rezultate deosebite la învăţătură, fii ai parohiei.

De asemenea, elevii asistaţi primesc zilnic masa de prânz.

Cealaltă componentă socială pe care o desfăşoară parohia „Sf. Antonie cel Mare“ se adresează unui număr de 110 persoane marginalizate social, cu venituri reduse sau fără posibilităţi de întreţinere proprie. Acestora, în fiecare sâmbătă şi la marile sărbători li se oferă câte o masă caldă.

Programul social se extinde şi către alte persoane aflate în evidenţele speciale ale parohiei, numeroşi voluntari efectuând vizite la domiciliile acestora pentru a veni în întâmpinarea tuturor dificultăților de ordin material şi spiritual pe care acestea le întâmpină.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook