Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sfântul Grigorie de Nazianz, teolog capadocian şi mare învăţator al dreptei-credinţe din veacul IV creştin, prieten al Sfântului Vasile cel Mare, este sărbătorit în fiecare an, la ziua sa de prăznuire, cu multă evlavie de către credincioşii parohiei gălăţene care-l au ca ocrotitor.

Programul liturgic şi misionar a început în seara zilei de 24 ianuarie când a fost săvârşită slujba Vecerniei cu Litie şi Acatistul Sfântului Grigorie Teologul la care au participat, pe lângă soborul slujitor, o mare mulţime de credincioşi.

În ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa rugătoare a copiilor şi tinerilor elevi, a membrilor organismelor parohiale şi a celor câteva sute de credincioşi din parohie şi din municipiu.

La finalul slujbei, 7 elevi cu rezultate deosebite la învăţătură, olimpici la diferite discipline de studiu de la Şcoala Gimnazială nr. 11, au fost premiaţi în chip solemn, oferindu-li-se daruri de carte şi icoană, precum şi premii în bani.

De asemenea, Chiriarhul Dunării de Jos a binecuvântat şi a împărţit credincioşilor prezenţi cele peste 500 de pachete cu alimente arătând că hramul parohiei „adună credincioşii ca dar şi doar darurile credincioşilor sunt cu adevărat semnele iubirii faţă de toţi întreolaltă, chemaţi permanent cu «fluierul cel păstoresc» al Sfântului Grigorie Teologul!“.

La final, Chiriarhul Dunării de Jos a vizitat şantierul bisericii mari, prilej cu care a constatat temeinicia lucrărilor efectuate până în prezent şi oferind îndrumări pentru continuarea acestora.

Parohia „Sfântul Grigorie Teologul“ din Galaţi a fost înfiinţată, în prima zi a lunii noiembrie 2002, la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, prin desprinderea de parohia „Sfântul Vasile cel Mare“ din Galaţi.

La data de 10 octombrie 2003, ierarhul Dunării de Jos a aşezat piatra de temelie şi a sfinţit locul viitoarei biserici închinate Sfântului Grigorie.

În anul 2013 a fost construit acoperişul şi au fost aşezate turlele, pentru ca, în anul 2015 să fie executate lucrări de tencuire şi finisări interioare.

În prezent slujbele se săvârşesc în capela de lângă sfântul lăcaş aflat în construcţie.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Alte emisiuni

Ne puteți urmări și pe Facebook