Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Arhiepiscopia Dunării de Jos este mereu preocupată de identificarea unor noi modalităţi misionare care să vină în sprijinul catehizării şi ajutorării persoanelor private temporar de libertate. Între acestea, se numără şi cooperarea dintre diferite comunităţi parohiale şi preoţii din slujirea socială, în vederea organizării unor programe comune, atât educaţionale, cât şi social-filantropice.

Nu puţine sunt cazurile când preoţii de parohii vizitează deţinuţii proveniţi chiar din comunităţile parohiale pe care le păstoresc.

În acest context, la sărbătoarea închinată cinstirii lanţului Sf. Apostol Petru, un sobor de preoţi din slujirea socială a săvârşit slujba Sfintei Liturghii, în capela „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din incinta Penitenciarului de maximă siguranţă din municipiul Galaţi.

În continuare, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a oficiat o slujbă de mulţumire, Acatistul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel şi rugăciunile speciale pentru cei aflaţi în închisori.

„Se cuvine ca astăzi, a arătat Înaltpreasfinţia Sa, să facem un efort de a înţelege că toţi trebuie să aruncăm, prin rugăciune şi solidaritate, lanţurile păcatului, invizibile, dar prezente pe sufletele noastre şi, mai curând, să facem un lanţ de aur de rugăciune, care să ne unească cu Dumnezeu şi cu semenii noştri din această capelă şi penitenciar, dar şi cu preoţii şi voluntarii de la Penitenciarele din Brăila şi Tichileşti, pentru ca, împreună, să gustăm din libertatea pe care ne-o dăruieşte zilnic Hristos Domnul!”.

La momentul liturgic şi catehetic au participat 31 de persoane private temporar de libertate, lucrători din cadrul penitenciarului, precum şi voluntari seminarişti sau studenţi teologi.

Şi anul acesta, parohia gălăţeană „Sf. Antonie cel Mare“, care îşi serbează hramul, prin implicarea membrilor Consiliului şi Comitetului parohial, a oferite deţinuţilor prezenţi la slujbă pachete cu alimente neperisabile şi obiecte igienico-sanitare de primă necesitate.

La final, ierarhul a vizitat şi pe ceilalţi deţinuţi în celulele lor, i-a binecuvântat, i-a întărit în credinţă şi le-a oferit obiecte de igienă personală, cărţi de rugăciuni, iconiţe şi revista eparhială „Călăuza ortodoxă”.

***

Manifestări similare s-au desfăşurat şi la Penitenciarul pentru minori şi tineri din Tichileşti, judeţul Brăila.

Aici, cu binecuvântarea Înalttpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, preoţii din parohiile învecinate, profesori de religie, elevi şi studenţi voluntari au vizitat pe semenii lor, s-au rugat împreună şi au purtat un dialog de suflet pe diferite teme, caracteristice vârstei lor.

În încheiere, tinerii privaţi temporar de libertate prezente la manifestări au primit pachete cu alimente, obiecte de primă necesitate, calendare, cărţi de rugăciuni şi alte daruri de suflet.

Programe asemănătoare s-au desfăşurat şi la Penitenciarul din municipiul Brăila. Aici, un număr de 36 de deţinuţi au participat la Sfânta Liturghie oficiată în capela unităţii, după care au susţinut un scurt program cultural-artistic dedicat poetului naţional Mihai Eminescu.

 

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook