Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Tema Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creştină din anul 2017 este inspirată din textul scripturistic „Împăcarea – dragostea lui Hristos ne stăpânește” (2 Corinteni 5, 14).

Potrivit hotărârii Patriarhiei Române din luna noiembrie 2016, la serile de rugăciune pentru unitatea creştină – 2017, din partea Arhiepiscopiei Bucureştilor, vor asista, fără implicare liturgică, profesori de teologie şi preoţi care au beneficiat de burse de studiu în Occident şi care au experienţa dialogului interconfesional.

Conform aceleiaşi hotărâri, accentul dialogului interconfesional este mutat dinspre centru (Catedrala Patriarhală) spre parohie, pentru a se trece apoi de la rugăciune la acţiune, la proiecte culturale şi sociale în folosul comunităţilor locale.

Până în anul 2016, inclusiv, slujba vecerniei ortodoxe, la care au asistat alți creştini, a fost organizată de Patriarhia Română, cu ocazia săptămânii de rugăciune pentru unitatea creştinilor, în Catedrala Patriarhală „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“. Întrucât Catedrala Patriarhală are statut de mănăstire, nu de parohie cu enoriaşi, Arhiepiscopia Bucureştilor a desemnat anul acesta biserica ortodoxă Sfântul Silvestru din Bucureşti, ca loc de întâlnire interconfesională pentru evenimentul amintit. Motivaţia principală a fost faptul că această biserică este recunoscută pentru relaţiile sale interconfesionale cu unele comunităţi creştine din Occident şi pentru că aici se află o parte din moaştele Sfântului Silvestru, episcop al Romei între anii 313 şi 335 d.Hr., pe care parohia le-a primit în dar de la biserica romano-catolică Sfântul Silvestru din Roma, în anul 2002, prin mijlocirea vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist.

Astăzi, cooperarea interconfesională este o necesitate socială şi misionară inclusiv pentru faptul că, dintre cele aproximativ 700 de parohii ortodoxe românești din diaspora, doar 30 au propriile lor lăcașuri de cult, celelalte fiind puse la dispoziţie de comunităţile catolice sau protestante din ţările occidentale respective.

În Bucureşti, Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creştină se va desfăşura după următorul program:

  • Miercuri, 18 ianuarie 2017, ora 17.00, la biserica evanghelică luterană din strada Luterană nr. 2, sector 1;
  • Joi, 19 ianuarie 2017, ora 17.00, la biserica ortodoxă Sfântul Silvestru din strada Silvestru nr. 36, sector 2;
  • Vineri, 20 ianuarie 2017, ora 17.00, la biserica anglicană din strada Xenopol nr. 2A, sector 1;
  • Sâmbătă, 21 ianuarie 2017, ora 17.00, la biserica reformată Calvineum din strada Luterană nr. 13 bis, sector 1;
  • Duminică, 22 ianuarie 2017, se vor organiza rugăciuni pentru unitatea creştină în cadrul slujbelor duminicale confesionale;
  • Luni, 23 ianuarie 2017, ora 17.00, la catedrala episcopală armeană Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil din bulevardul Carol I nr. 43, sector 2;
  • Marți, 24 ianuarie 2017, ora 17.00, la catedrala episcopală greco-catolică Sfântul Vasile cel Mare din strada Polonă nr. 50, sector 1;
  • Miercuri, 25 ianuarie 2017, ora 17.00, la catedrala romano-catolică Sfântul Iosif din strada General Berthelot nr. 17, sector 1.

Biroul de presă al Patriarhiei Române

 

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Alte emisiuni

Ne puteți urmări și pe Facebook