Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Locașul de cult situat în centrul Galaţilor, pe faleza superioară a Dunării, și-a cinstit ocrotitorii, pe „cei trei mari dascăli ai lumii şi ierarhi“, Sfinții Vasile cel Mare, Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul şi Ioan Gură de Aur. Cu acest prilej, biserica ce reflectă Galații celei de a doua jumătăţți a secolului al XIX-lea, s-a dovedit a fi  neîncăpătoare pentru sutele de credincioși, tineri şi vârstnici deopotrivă, care au venit să se închine şi să aducă prinos de recunoştiţă ocrotitorilor cerești.

După ce, în ajun, un sobor de preoţi şi diaconi a oficiat slujba Vecerniei celei Mari unită cu Litia, în ziua hramului preoţi şi credincioşi în unitate liturgică au participat la Sfânta Liturghie sub Pantocratorul bisericii parohiale.

Răspunsurile la strană au fost oferite de toţi credincioşii prezenţi, într-o frumoasă cântare omofonă.

La finalul slujbei, pc pr. Gelu Aron, consilier administrativ şi delegat eparhial a transmis celor prezenţi cuvântul de binecuvântare al Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhipiscopul Dunării de Jos care, în perioada aceasta, se află în Roma, Italia, la manifestările liturgice şi culturale prilejuite de Adunarea Eparhială şi Congresul Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

În continuare, parohia „Sf. Trei Ierarhi“ a binecuvântat şi premiat 6 tineri cu rezultate deosebite la diferite concursuri şi olimpiade locale şi naţionale, dar şi cu prezenţe remarcabile în activităţile social-filatropice, oferindu-le premii în bani, diplome şi cărţi ziditoare de suflet.

La final a fost săvârşit parastasul pentru ctitori şi a fost binecuvântată agapa pentru hram din care s-au împărtăşit toţi credincioşii prezenţi.

 

Parohia ocrotită de Sfinţii Trei Ierarhi este una din cele mai dinamice parohii gălățene, implicate atât în programe educaționale pentru tineri şi împreună cu tinerii, cât şi în proiecte filantropice îndreptate către cele mai defavorizate categorii sociale.

În perioada premergătoare hramului, 15-29 ianuarie 2017, cu binecuvântatea ierarhului locului, parohia a organizat cea de a XIII-a ediţie a Concursului de şah, intitulat „Atleţi ai minţii, atleţi ai credinţei“.

Evenimentul, rod al unei excepționale cooperări dintre parohie şi Clubul de Şah „Genius“ din Galaţi, a reunit la Centru de Tineret al parohiei, peste 20 de concurenți de la diferite şcoli de şah şi nu numai, pe două categorii de vârstă.

În data de 28 ianuarie a avut loc festivitatea de premiere, câştigătorii primind din partea organizatorilor cupe, medalii, diplome şi dulciuri.

 

În aceeaşi perioadă s-a desfășurat şi proiectul social-filantropic „Vox Juventis“, derulat de Centrul de Tineret al parohiei. Peste 50 de tineri de la diferite colegii gălăţene, dar și studenți ai unor facultăţi din municipiu, au vizitat numeroase persoane singure, bolnave, marginalizate social şi chiar oameni ai străzii cazaţi temporar în instituţii de ocrotire socială.

La casele lor sau acolo unde-şi duc pe mai departe traiul, semenii defavorizaţi au primit din partea tinerilor hrană caldă, articole de îmbrăcăminte, alimente neperisabile şi, mai ales, compasiune, încurajare şi cuvânt de alinare.

Totodată, tineri studenţi de la Facultatea de Medicină şi Farmacie, împreună cu cadre medicale voluntare au oferit consultaţii gratuite, sfaturi medicale şi, acolo unde a fost necesar, medicamente şi obiecte de igienă personală.

Toate programele educaționale şi social-filantropice au beneficiat de sprijinul nemijlocit şi implicarea efectivă a membrilor Consiliului şi Comitetului parohial.

 

Situată în centrul Galaţilor, pe faleza superioară a Dunării, biserica „Sfinţii Trei Ierarhi“, ctitorie a pescarilor săraci de odinioară din această „mahala“ este unul dintre cele mai bătrâne locaşuri de cult din oraş. Al treilea locaş de cult de pe acelaşi loc (primele două risipindu-se cu timpul), cu vechime de aproape un secol şi jumătate, biserica a fost înnoită prin lucrări de consolidare, reparaţii şi înfrumuseţare, derulate în perioada 2004-2012, fiind resfinţită în 27 noiembrie de ÎPS Părinte Casian al Dunării de Jos şi ÎPS Mitropolit Dionisie al Corintului.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook