Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În biserica din localitatea Ţigăneşti, lângă mormintele marilor susținători ai unirii, Costache Conachi și fiica sa, Ecaterina Cocuţa Vogoride, astăzi, preoți din cercul misionar coordonat de părintele Ioan Filimon, au săvârșit Sfânta Liturghie, slujba de pomenire a făuritorilor unității naționale și cuvenita slujbă de Te-Deum.

La acest program au participat autorități locale, oameni de cultură, elevi şi mulţi credincioşi. Elevii din comună, îmbrăcaţi în costum tradițional, au purtat pe braţe, portretele personalităților unioniste din zonă: Al. I. Cuza, C. Conachi, C. Negri, Cocuţa Vogoride, pr. Gheorghe Dimitriu, pr. Dimitrie Matcaş. Doi dintre elevii participanţi, au purtat tabloul omagial cu buchetul de personalităţi din zonă, făuritori ai unității naționale, enoriașii prezenți au purtat steaguri tricolore. Prin grija școlii locale, a fost prezentat un program cu poezii si cântece patriotice.

Pc. protoiereu de Tecuci, a ţinut un cuvânt în care a subliniat importanta unităţii de credinţă şi de neam, pentru contemporani şi a prezentat eforturile marilor oameni de la Tecuci în demersurile pentru înfăptuirea marelui ideal de la 1859.

În continuare, domnul profesor Ghica Vasile din Tecuci a scos în evidență angajarea Ecaterinei Cocuţa Vogoride în realizarea unirii principatelor, arătând că aceasta a renunțat la poziția de primă doamnă a țării, a sacrificat familia și viitorul ei pentru a lupta lângă poporul său pentru unitatea de neam şi de credinţă.

Toţi participanţii au primit pliante cu harta României Mari și tabloul omagial al făuritorilor unirii de la 1859. Prin grija parohiei Ţigăneşti, toţi cei prezenţi au primit pachete cu daruri.

În municipiul Tecuci, la statuia domnitorului Cuza din Parcul Central, preoții din oraș, în mijlocul unui mare număr de locuitori, în prezența autorităților locale şi militare, au oficiat slujba de Te-Deum.

Pentru generațiile prezente și viitoare, activitățile ce se vor desfășura în anul omagial și comemorativ al unității de credință și de neam și al făuritorilor unității naționale, se dorește a fi descoperirea rădăcinilor autentice pe care vor crește și se vor forma generațiile viitoare.

***

În apropierea municipiului Tecuci, în parohia Țigănești odihnesc în biserica „Învierea Domnului“, ctitorul ei, Costache Conachi, logofăt și poet plecat la domnul în 1849, şi fiica sa, Ecaterina-Cocuta Vogoride, soția caimacanului (locţiitor de domn al Moldovei 1857-1858) Nicolae Vogoride. În biserica de la Țigăneşti, în 1846 la vârsta de 18 ani Cocuţa Conachi devenea soția caimacanului de mai târziu, Nicolae Vogoride. În prezența domnitorului Moldovei Mihail Sturdza şi generației de pașoptiști Alecsandri, Costache Negri, Kogălniceanu şi Cuza (văr de gradul doi cu N. Vogoride, după străbunicul lor Scanavi). În urma războiului Crimeei (1856), marile puteri ale Europei au hotărât ca principatele române: Moldova şi Țara Româneasca să-şi hotărască viitorul prin vot. Nicolae Vogoride primește asigurarea Înaltei Porți otomane că va fi desemnat domn al Moldovei dacă va împiedica unirea principatelor. A avut loc falsificarea listelor electorale pe care soția sa, Cocuța, le-a sustras și le-a trimis prin Dimitrie Rallet şi Costache Negri la Bruxelles unde au fost publicate în ziarul „Steaua Dunării“. După întâlnirea reginei Victoria a Angliei cu regele Franței Napoleon al III-lea de la Osborne, s-a hotărât organizarea de noi alegeri. În divanurile ad-hoc au fost promovați reprezentații unioniști din toate paturile sociale.

Din zona Tecuci, în divanul ad-hoc, a fost omul de cultură, pictor bisericesc şi tată al scriitorului Calistrat Hogaș, protopopul Gheorghe Dimitriu, slujitor al bisericii „Sfântul Nicolae“. El a fost suspendat din slujirea bisericească la insistențele antiunioniștilor, dar prin implicarea sa, și a preoților din zonă, dorința poporului a învins. Rămășițele sale pământești se află în cimitirul din Piatra Neamţ, unde s-a retras fiul său, Calistrat Hogaş.

În divanul ad-hoc de la Roman, a fost preotul iconom Dimitrie Marcas, născut la Oancea, preot la Matca si apoi profesor si director la Seminarul din Roman. Apreciat în mod special de episcopul Romanului Mechisedec Ștefănescu, dascăl al profesorului de Morală de la Facultatea de Teologie din Bucureşti Constantin Nazare, protopopul militar – coordonator al activităţii religioase a preoților militari din Primul Război Mondial. În apropierea Tecuciului, în pădurea de la Furceni, la punctul numit „la Movila“, în 1862, domnitorul Cuza începe construirea unei reședințe care nu a mai fost finalizată. Lângă această clădire a fost așezată cu aprobarea domnitorului Cuza, prima tabără militară de instrucție terestră din Principatele Unite, care avea peste 10 mii de soldați.

Pr. Rareş Bucur

Pr. Gheorghe Joghiu

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Alte emisiuni

Ne puteți urmări și pe Facebook