Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Ziua de prăznuire a Sfinţilor Doctori fără de arginţi Chir şi Ioan a însemnat, pentru cadrele medicale şi micii pacienţi ai Spitalului de Urgenţă pentru Copii din Galaţi, un moment de bucurie duhovnicească şi mângâiere în suferință, întrucât această instituţie medicală din municipiul Galaţi şi-a sărbătorit ocrotitorii spirituali.

Cu acest prilej, un sobor de preoţi din slujirea socială şi de la parohii din municipiul Galaţi a oficiat astăzi Sfânta Liturghie în capela din curtea spitalului gălăţean.

În continuare, în prezenţa cadrelor medicale, a autorităţilor locale şi a numeroşi credincioşi, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a săvârşită o slujbă de mulţumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu şi parastasul pentru toţi fondatorii, ostenitorii, binefăcătorii şi angajaţii Spitalului de Copii din Galaţi, trecuţi la cele veşnice.

În cuvântul adresat celor prezenţi, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre viaţa celor doi sfinţi doctori şi despre implicarea exemplară în ajutorare celor aflaţi în nevoi, amintind totodată şi de buna colaborare ce există astăzi între slujitorii sfintelor altare şi medicii din municipiul Galaţi.

„I-am mulţumit lui Dumnezeu astăzi, într-o zi specială pentru Clinica Universitară „Sfinţii Doctori fără de plată Chir şi Ioan“ din municipiul Galaţi, cunoscută mai bine sub denumirea de Spitalul de Copii „Sfântul Ioan“, pentru cooperarea de excepţie a personalului medical şi de îngrijire a acestui spital cu preotul nostru de caritate şi cu alţi preoţi din diferite instituţii de caritate din municipiul Galaţi, unii dintre ei fiind chiar aici de faţă.

Această cooperare de excepţie între slujirea sufletească şi slujirea pentru sănătatea trupească nu este decât o continuitate a slujirii din totdeauna a omului în momente de încercare şi de boli cum sunt şi cele din zilele noastre. Sperăm ca, în această Clinică Universitară, în curând să se contureze o secţie de oncologie, prin cooperarea cu Mitropolia Germaniei, Europei Centrale şi de Nord condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Serafim, şi cu sprijinul mai multor medici din Germania şi din România“, a spus ierarhul Dunării de Jos.

La eveniment, au participat şi studenţi de la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Galaţi, care în perioada studiilor fac practică în spitalul de copii. Spitalul pentru copii din Galaţi este unul din cele şase spitale clinice şi de urgenţă pentru copii din România.

Acesta este primul spital din judeţul Galaţi care de aproape trei decenii i-au fost rânduiţi ocrotitori spirituali.

Întrucât în această perioadă în ţara noastră a fost declarată epidemie de gripă, copiii internaţi în această instituţie spitalicească nu au putut participa la programul liturgic, însă, atât pentru ei, cât şi pentru ceilalţi credincioşi prezenţi la slujbă au fost pregătite 400 de pachete cu dulciuri, fructe, iconiţe şi alte daruri. 

***

În anul 2011, la data de 3 octombrie, la deschiderea cursurilor noului an universitar la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Galaţi s-a aşezat piatra de temelie la noua capelă din curtea spitalului, de către Chiriarhul Dunării de Jos, în prezenţa dlui prof. univ. dr. Aurel Nechita, iniţiator, susţinător şi donator pentru lucrările de zidire ale acestui sfânt locaş, împreună cu Primăria Municipiului Galaţi şi alţi creştini dornici să ajute la edificarea acestei capele, cu implicarea conducerii unităţii, prin d-na manager Victoriţa Ştefănescu, a cadrelor medicale universitare şi a oficialităţilor locale de la acea vreme. La această «clinică duhovnicească» au început lucrările pe 23 octombrie 2011, reuşindu-se ca, până pe 10 decembrie, să se ajungă cu lucrarea la cota de +4 m, din cei 15 m cât are în prezent turla cea mare.

Capela a fost inaugurată tot în 2012 –«Anul omagial al Tainei Sfântului Maslu şi îngrijirii bolnavilor», în cadrul sărbătorilor dedicate Sfântului Apostol Andrei, pe data de 28 noiembrie. Slujba de binecuvântare a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, împreună cu Înaltpreasfinţitul Dionisie, Mitropolit al Corintului, în prezenţa unui numeros sobor de preoţi şi diaconi. Cu această ocazie, Capela «Sfinţii  Chir şi Ioan» (pomeniţi pe 31 ianuarie) a primit ca ocrotitori şi pe Sfântul Luca – Arhiepiscopul Crimeii (11 iunie) şi Sf. Cuv. Patapie (8 decembrie).

Pe parcursul anilor 2013 – 2014 s-a reuşit pictarea catapetesmei, de către pictorii Răzvan şi Mihaela Bădescu.

În anul 2015 s-au desfăşurat procedurile pentru începerea picturii în tehnica «fresco», şantierul începând în data de 9 decembrie 2015 şi finalizându-se la 1 august 2017. Pictura fiind realizată de zugravul Valentin Palade şi colaboratorii săi.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook