Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În fiecare an, la data de 25 ianuarie, când Biserica Ortodoxă cinsteşte pe Sfântul Grigorie Teologul, parohia gălăţeană care-l are ca ocrotitor îşi sărbătoreşte hramul.

Programul liturgic şi misionar a început în seara zilei de 24 ianuarie când a fost săvârşită slujba Vecerniei cu Litie şi Acatistul Sfântului Grigorie Teologul la care au participat împreună cu preoţii slujitori și mulți credincioşi.

În ziua hramului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi a oficiat Sfânta Liturghie în noul locaş de cult al parohiei.

La slujbă au participat mulţi credincioşi din parohie, dar şi copii, care, la momentul cuvenit, au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

La chinonic, un tânăr de 13 ani din municipiul Galați, cu o voce plină de sensibilitate a interpretat pricesne și cântece închinate Preasfintei Născătoare de Dumnezeu.

La finalul slujbei, Înaltpreasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre viaţa Sfântului Grigorie Teologul, evidenţiind totodată calităţile deosebite care îl fac pe acesta un mare dascăl pentru întreaga umanitate, un mare ierarh şi un sfânt a cărui viaţă este mereu actuală.

De asemenea, ierarhul a felicitat preoţii slujitori, membrii Consiliului şi Comitetului parohial, precum şi pe toţi cei care au sprijinit zidirea unui nou sfânt lăcaş al parohiei, oferindu-le celor prezenți la biserică iconițe cu chipul Sfântului Grigorie Teologul.

Evenimentele prilejuite de hramul parohiei „Sfântul Grigorie Teologul“ s-au încheiat cu oferirea mesei de prânz pentru cei 28 de copii din cadrul Centrului de Plasament „Ion Creangă“ din municipiul Galaţi.

***

Parohia „Sfântul Grigorie Teologul“ din Galaţi a fost înfiinţată în anul 2002, în prima zi a lunii noiembrie, la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, prin desprinderea de parohia „Sfântul Vasile cel Mare“ din Galaţi. La data de 10 octombrie 2003, ierarhul Dunării de Jos a aşezat piatra de temelie şi a sfinţit locul viitoarei biserici închinate Sfântului Grigorie.

Din anul 2004 au început lucrările de construcţie la noul locaş de cult, iar în anul 2013 a fost construit acoperişul şi au fost aşezate turlele.

În prezent locaşul de cult este pregătit pentru pictură.

Pr. Rareș Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Alte emisiuni

Ne puteți urmări și pe Facebook