Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Anul acesta în duminica a 32-a după Rusalii sunt pomeniţi şi Sfinţii Doctori fără de arginţi Chir şi Ioan.

Ziua de sărbătoare a acestor doi sfinţi tămăduitori a însemnat, pentru cadrele medicale şi micii pacienţi ai Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii din Galaţi, un moment de bucurie duhovnicească şi mângâiere în suferință, întrucât această instituţie medicală din municipiul Galaţi şi-a sărbătorit ocrotitorii spirituali.

Cu acest prilej, preotul capelan Gheorghe Buruiană a oficiat Sfânta Liturghie în biserica din curtea spitalului gălăţean.

După Sfânta Liturghie, în mijlocul cadrelor medicale s-a aflat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos care a săvârşită o slujbă de mulţumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu şi parastasul pentru toţi fondatorii, ostenitorii, binefăcătorii şi angajaţii Spitalului de Copii din Galaţi, trecuţi la cele veşnice.

În cuvântul adresat celor prezenţi, Părintele Arhiepiscop a vorbit despre viaţa celor doi sfinţi doctori şi despre implicarea exemplară în ajutorare celor aflaţi în nevoi, amintind totodată şi de buna colaborare care există între slujitorii sfintelor altare şi medicii din municipiul Galaţi.

În cadrul unui parteneriat româno-german, iniţiat în data 2 iunie 2014 şi intitulat „Galaţi 2020“, prin conlucrarea, în domeniul social, dintre Arhiepiscopia Dunării de Jos şi Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Centrale şi de Nord, a fost demarat un proiect de înfiinţare, la Galaţi, a unei Clinici pentru Tratarea şi Recuperarea Copiilor bolnavi de Cancer, în parteneriat cu specialiştii din corpul de medici gălăţeni din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Ioan“ din Galaţi, Facultatea de Medicină şi Farmacie din Galaţi, Primăria și Consiliul Județean Galați.

Lucrările de construcție la spațiile ambulatoriului pentru diagnosticarea şi tratarea cancerului la copii, a formaţiunilor tumorale solide şi a celor de sânge au fost demarate, iar în prezent se lucrează susţinut pentru finalizarea acestui important proiect regional.

De asemenea, de la începutul perioadei de pandemie, ierarhul şi preoţii din Arhiepiscopia Dunării de Jos au fost solidari cu medicii şi pacienţii din unităţile medicale din cele două judeţe ale eparhiei, un sprijin deosebit fiind acordat şi Spitalului de Copii „Sf. Ioan“ din Galaţi în luna aprilie, atunci când, din salariul ierarhului şi al preoţilor, a fost donată o sumă de bani pentru achiziţionarea unui aparat de ventilaţie mecanică necesar tratării copiilor bolnavi internaţi în acest spital.

În Arhiepiscopia Dunării de Jos, ajutorarea spitalelor în starea de alertă şi în cea de urgenţă s-a concretizat şi prin oferirea de produse pentru dezinfectare, mănuşi chirurgicale, viziere, măşti de protecţie şi alte materiale pentru igienă, precum şi cărţi de zidire sufletească, atât pentru personalul medical şi auxiliar, cât şi pentru pacienţii internaţi sau cei veniţi în ambulatoriu în unităţile medicale.

Întrucât suntem încă în perioada stării de alertă, copiii internaţi în această instituţie spitalicească nu au putut participa la programul liturgic, însă, atât pentru ei, cât şi pentru aparţinătorii acestora, au fost pregătite şi oferite pachete cu dulciuri, fructe, iconiţe şi alte daruri, cu respectarea tuturor normelor de siguranță și a normelor igienico-sanitare.

Spitalul pentru copii din Galaţi este unul din cele şase spitale clinice şi de urgenţă pentru copii din România și primul spital din judeţul Galaţi care de aproape trei decenii i-au fost rânduiţi ocrotitori spirituali.

***

În anul 2011, la data de 3 octombrie, la deschiderea cursurilor noului an universitar la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Galaţi s-a aşezat piatra de temelie la noua capelă din curtea spitalului, de către Chiriarhul Dunării de Jos, în prezenţa dlui prof. univ. dr. Aurel Nechita, iniţiator, susţinător şi donator pentru lucrările de zidire ale acestui sfânt locaş, împreună cu Primăria Municipiului Galaţi şi alţi creştini dornici să ajute la edificarea acestei capele, cu implicarea conducerii unităţii, prin d-na manager Victoriţa Ştefănescu, a cadrelor medicale universitare şi a oficialităţilor locale de la acea vreme. La această «clinică duhovnicească» au început lucrările pe 23 octombrie 2011, reuşindu-se ca, până pe 10 decembrie, să se ajungă cu lucrarea la cota de +4 m, din cei 15 m cât are în prezent turla cea mare.

Capela a fost inaugurată în «Anul omagial al Tainei Sfântului Maslu şi îngrijirii bolnavilor», în cadrul sărbătorilor dedicate Sfântului Apostol Andrei, pe data de 28 noiembrie 2012. Slujba de binecuvântare a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, împreună cu Înaltpreasfinţitul Dionisie, Mitropolit al Corintului, în prezenţa unui numeros sobor de preoţi şi diaconi. Cu această ocazie, Capela «Sfinţii Chir şi Ioan» (pomeniţi pe 31 ianuarie) a primit ca ocrotitori şi pe Sfântul Luca – Arhiepiscopul Crimeii (11 iunie) şi Sf. Cuv. Patapie (8 decembrie).

Pe parcursul anilor 2013 – 2014 s-a reuşit pictarea catapetesmei, de către pictorii Răzvan şi Mihaela Bădescu.

În anul 2015 s-au desfăşurat procedurile pentru începerea picturii în tehnica frescă, şantierul începând în data de 9 decembrie 2015 şi finalizându-se la 1 august 2017. Pictura a fost realizată de zugravul Valentin Palade şi colaboratorii săi.

După finalizarea lucrărilor de pictură, înfrumusețare și dotare cu cele necesare slujirii, la 31 ianuarie 2018, chiriarhul Dunării de Jos a săvârșit slujba de sfințire a capelei.

Pr. Rareș Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Alte emisiuni

Ne puteți urmări și pe Facebook