Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În fiecare an, la data de 30 ianuarie, parohia „Sfinţii Trei Ierarhi” din cartierul gălăţean Mazepa II îşi cinsteşte ocrotitorii spirituali.

Manifestările pastoral-misionare prilejuite de prăznuirea Sfinţilor Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur au debutat la această parohie încă din ajun cu slujba Vecerniei cu Litie săvârşită de un sobor de preoți din municipiul Galați.

Astăzi, în ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa numeroșilor credincioşi veniţi în număr mare la această biserică din centrul oraşului Galaţi pentru a se ruga celor trei sfinţi luminători ai creştinătăţii.

La slujbă au participat oameni de cultură, profesori şi numeroşi credincioşi, dar şi elevi de la mai multe şcoli din municipiul Galaţi, cu care parohia are încheiate parteneriate pentru  organizarea şi desfăşurarea de programe educaționale, culturale și social-filantropice în care sunt implicaţi elevii.

În omilia rostită la sărbătoarea bisericii, Părintele Arhiepiscop a tâlcuit Evanghelia de la Sfântul Luca, în care ni se prezintă întâlnirea Mântuitorului nostru Iisus Hristos cu Zaheu vameşul.

Înaltpreasfinţia Sa a arătat că schimbarea vieţii vameşului este o pildă de pocăinţă pentru noi toţi, iar prezenţa Domnului în casa lui Zaheu a produs o mare minune pentru întreaga sa casă, care din acel moment a devenit ca o biserică plină de iubire pentru cei sărmani şi nedreptăţiţi.

De asemenea, iararhul Dunării de Jos a vorbit despre viaţa alesă a celor trei sfinţi cinstiţi astăzi de biserica noastră, arătând că cei trei luceferi ai Ortodoxiei au fost aleşi de Dumnezeu pentru a propovădui Cuvântul Evangheliei Sale,strălucind în lume atât prin viaţa şi faptele lor, cât şi prin scrierile şi cuvântările lor pline de cinste şi înţelepciune.

După Sfânta Liturghie, în cadrul programului parohial „Rugăciunea, izvor de vindecare în viaţa creştinului“, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a oferit diplome, cărţi de zidire sufletească, iconiţe și alte daruri unui număr de 12 elevi de la Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu“, Colegiul Naţional „Costache Negri“ şi Liceul „Emil Racoviţă“ din Galaţi, pentru rezultate remarcabile la învăţătură şi pentru implicarea lor în activităţile educaţional-catehetice şi social-misionare ale parohiei.

Tot astăzi, 25 de elevi de la Şcoala nr. 28 „Mihai Eminescu“ din Galaţi, care au oferit răspunsurile de la strană la Sfânta Liturghie, au primit pachete cu daruri din partea parohiei.

În zilele premergătoare hramului, 25 de copii orfani de la trei Centre de plasament şi 45 de bătrâni au primit hrană şi alte daruri din partea parohiei.

De dragostea şi dărnicia acestei parohii au beneficiat cu prilejul sărbătorii „sfinţilor mari dascăli ai lumii şi ierarhi“,100 de elevi şi 50 de bătrâni nevoiaşi din parohiile Titcov şi Frecăţei din Insula Mare a Brăilei. Aceştia au primit în cadrul unei caravane organizate special alimente, îmbrăcăminte, rechizite, jucării şi alte daruri în valoare de 15.000 lei.

Toate programele educaţionale şi social-filantropice desfăşurate cu prilejul hramului au beneficiat de implicarea efectivă a membrilor Consiliului şi Comitetului parohial, a voluntarilor și bunilor credincioși.

Parohia ocrotită de Sfinţii Trei Ierarhi este una din cele mai dinamice parohii gălăţene, implicate atât în programe educaţionale pentru tineri şi împreună cu tinerii, cât şi în proiecte filantropice îndreptate către cele mai defavorizate categorii sociale.

***

Situată în centrul Galaţilor, pe faleza superioară a Dunării, biserica „Sfinţii Trei Ierarhi“, ctitorie a pescarilor săraci de odinioară din această zonă a urbei, este unul dintre cele mai bătrâne locaşuri de cult din oraş. Al treilea locaş de cult de pe acelaşi loc (primele două risipindu-se cu timpul), cu vechime de aproape un secol şi jumătate, biserica a fost înnoită prin lucrări de consolidare, reparaţii şi înfrumuseţare, derulate în perioada 2004-2012, fiind resfinţită în 27 noiembrie 2012 de ÎPS Părinte Casian al Dunării de Jos şi ÎPS Mitropolit Dionisie al Corintului.

Pr. Rareș Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook