Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a 29-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae şi Sfântul Apostol Andrei“ din municipiul Galaţi, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi gălăţeni.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică din această Duminică de la Sfântul Luca, capitolul 17, versetele de la 12 la 19, în care este relatată vindecarea celor zece leproşi.

În omilia adresată credincioșilor, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop a arătat că prin această pericopă evanghelică de astăzi primim o serie de învățături duhovnicești pentru modul nostru de a ne comporta atunci când primim o binefacere.

„Evanghelia de astăzi este şansa vieţii noastre de a recupera virtutea care este ca o floare rară şi care ne lipseşte multora, iar din cauza ei ne lipsesc multe în viaţa noastră, fără îndoială se numeşte mulţumirea. În limba greacă este ‹‹ευχαριστίς››, iar în limba română ‹‹euharistia››, Liturghia.

Această virtute pierdută se desprinde dintr-o relatare dureroasă pentru viaţa unor oameni şi anume boala incurabilă, boala care se vindecă şi nu se vede. Este o boală care macină trupul, care putrezeşte trupul deasupra pământului. Ce-i putrezirea în pământ este sub ochii noştri suferinţa de nedescris a omului care putrezeşte de viu. Acesta-i lepra, să putrezeşti de viu şi să fii un viu mort, când nimeni nu se poate apropia de tine deoarece boala este contagioasă. Aceasta-i lepra dintotdeauna şi ea se manifestă şi astăzi“, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

Chiriarhul Dunării de Jos a amintit și de existența de mai bine de o sută de ani a comunității de leproși din localitatea Tichilești, județul Tulcea, unde, pentru a nu se considera singuri și a le fi alinată suferința, există case, biserică și preot.

La slujbă au participat şi elevi de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Andrei“ din Galaţi, veniţi special în Ziua Culturii Naţionale la Catedrala arhiepiscopală pentru a-l omagia pe poetul naţional Mihai Eminescu.

Elevii seminarişti au interpretat cântece pe versurile marelui poet cu un conţinut emoţionat, plin de sensibilitate şi realism.

La final, chiriarhul Dunării de Jos a săvârşit Parastasul pentru „Luceafărul poeziei româneşti“ şi i-a binecuvântat pe elevii şi credincioşii prezenţi la slujbă.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook