Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Arhiepiscopia Dunării de Jos, Ziua Culturii Naţionale şi comemorarea poetului naţional Mihai Eminescu, la împlinirea a 173 de ani de la naşterea sa, au prilejuit organizarea de activităţi şi manifestări cultural-artistice în care profesori, elevi, artişti şi oameni de cultură s-au reunit pentru a marca aşa cum se cuvine această zi de sărbătoare a românilor.

Eminescu – Nemurirea prin cultură“ a fost denumirea Concertului vocal-simfonic organizat la Galaţi duminică, 15 ianuarie 2023, de Teatrul Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard“ în colaborare cu Facultatea de Arte din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“, Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Andrei“ şi Colegiul Naţional „Costache Negri“, cu sprijinul Consiliului Loca şi Primăriei municipiului Galaţi.

La evenimentul cultural a fost prezent şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu foarte mulţi iubitori de artă şi cultură.

Sub conducerea dirijorală a maestrului Eugen-Dan Drăgoi, pe scenă, alături de orchestra și baletul Teatrului, au performat soliștii: Florentina Soare, Valentin Vasopol, Alin Munteanu, Constantin Lupu, Silvia-Alice Niță și Tudorel State.

De asemenea, tânărul violonist Fabian Andrei Titea, în vârstă de 9 ani, laureat al unor concursuri importante de specialitate, a cântat pentru prima dată alături de orchestra simfonică a Teatrului, bucurând publicul prin cunoscuta compoziție a lui Ciprian Porumbescu – Balada.

Ansamblul coral mixt ”Camerata Juventus”, format din elevi seminarişi şi eleve de la Colegiul Naţional „Costache Negri“ din Galați, au prezentat auditoriului din sală creaţii muzicale ale compozitorilor clasici, alcătuite pe cele mai frumoase versuri ale creaţiei eminesciene, de inspiraţie religioasă, pregătite special pentru această zi sub îndrumarea profesorilor Ștefania Stamate, Daniel Nistor și Constantin Lupu

În programul serii au fost cuprinse lucrări în primă audiție absolută și orchestrații noi, precum şi coregrafii pregătite cu profesionalism de maestrul de balet, Gabriela Gegea.

Sonorităţile deosebite şi interpretările abordate de către artiștii prezenți au produs o adevărată stare de înălţare sufletească.

Sutele de gălăţeni prezenţi la eveniment au umplut sala generoasă a Tearului liric gălăţean, apreciind prin ropote prelungite de apluze prestaţiile de excepţie ale celor peste 140 de artiști de toate vârstele.

La final, iararhul Dunări de Jos a ţinut un cuvânt de omagiere a geniului literaturii româneşti şi a mulţumit pentru organizarea acestei deosebite manifesări culturale în oraşul de la Dunăre unde se află prima statuie din România a poetului naţional Mihai Eminescu.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook