Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a 32-a după Rusalii, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae şi Sfântul Apostol Andrei“ din municipiul Galaţi.

Din soborul slujitor au făcut parte preotul Vasile Mihoc, precum şi preoţii şi diaconii Catedralei arhiepiscopale.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul de Copii şi Tineret „Symbol-Jean Lupu“ al Patriarhiei Române, ajuns de la Bucureşti în oraşul de la Dunăre pentru a participa la Sfânta Liturghie arhierească de la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi şi a susţine, în cadrul Turneului Naţional „Muzica pentru copii în filmul românesc“, un concert vocal-simfonic pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard“ din Galaţi.

Rugăciunea de la principalul locaş de cult al Arhiepiscopiei Dunării de Jos a fost înveşmântată astăzi de glasurile binecuvântate ale tinerilor şi purtată cu mare măiestrie către inimile multor credincioşi gălăţeni.

În timpul Sfintei Liturghii, cucernicul diacon Cristian Bahrim a fost hirotonit întru preot pe seama bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“ din Parohia Târgu Bujor I, judeţul Galaţi.

La momentul cuvenit, mulţi copii prezenţi la slujbă fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învăţătură, Părintele Arhiepiscop a tâlcuit pericopa evanghelică din această duminică în care ni se relatează despre schimbarea modului de a fi al lui Zaheu vameşul, un om bogat care devine om milostiv şi primeşte mântuirea sufletului său.

La chinonic, oaspeţii corişti sub coordonarea dirijorului principal conf. univ. dr. Luminiţa Guţanu Stoian au susţinut un concert de cântări corale bisericeşti aducând în sufletele celor prezenţi multă pace şi bucurie.

Înfiinţat la data de 18 septembrie 1990 de către profesorul Jean Lupu cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Teoctist, Corului „Symbol“ constituie o prezență constantă în spațiul cultural-artistic românesc și internațional. Repertoriul variat şi în continuă îmbogățire, cuprinde muzică bisericească bizantină, creaţii corale bisericeşti ale compozitorilor români şi străini, prelucrări de folclor românesc, muzică clasică românească şi universală, colinde tradiţionale româneşti şi străine.

În anul în care în Patriarhia Română îi comemorăm pe imnografii şi cântăreţii bisericeşti, în semn de recunoştinţă şi de apreciere pentru activitatea desfăşurată în promovarea credinței, artei şi tradiției poporului român, ierarhul Dunării de Jos a conferit Corului „Symbol-Jean Lupu“ distincţia eparhială „Vrednicia andreiană“.

La rândul lor, oaspeţii i-au oferit Înaltpreasfinţiei Sale volumul apărut cu prilejul aniversării a 30 de ani de existenţă a acestui cor şi un CD imprimat cu piese corale intepretate pe scena Ateneului Român.

La finalul Sfintei Liturghii, chiriarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat pe membrii corului şi pe toţi credincioşii prezenţi în această zi la slujbă.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook