Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În fiecare an, la data de 25 ianuarie, când Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Grigorie Teologul, parohia gălăţeană care-l are ca ocrotitor se află în zi de mare sărbătoare.

Programul liturgic şi misionar prilejut de hramul acestei parohii a început în ajunul sărbătorii cu săvârşirea slujbei Vecerniei cu Litie şi Acatistul Sfântului Grigorie Teologul şi a continuat astăzi, cu oficierea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi în noul locaş de cult al parohiei.

La slujbă au participat mulţi credincioşi din întreg municipiul Galaţi, precum şi mulţi elevi de la şcolile din cuprinsul parohiei, unii dintre aceştia fiind împărtăşiţi de ierarhul locului cu Sfintele Taine.

După citirea Sfintei Evanghelii, Înaltpreasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre viaţa acestui mare dascăl şi luminat ierarh al Bisericii, Sfântul Grigorie Teologul.

După Sfânta Liturghie, ierarhul locului a felicitat preoţii slujitori, membrii Consiliului şi Comitetului parohial, precum şi pe toţi cei care au sprijinit zidirea unui nou sfânt lăcaş al parohiei, îndemnându-i să ofere sprijin sporit celor 800 de copii de la unităţile de învăţământ din parohie.

Evenimentele prilejuite de hramul parohiei „Sfântul Grigorie Teologul“ s-au încheiat cu oferirea mesei de prânz şi a alor daruri pentru cei 28 de copii din cadrul Centrului de Plasament „Ion Creangă“ din municipiul Galaţi.

***

Parohia „Sfântul Grigorie  Teologul“ din Galaţi a fost înfiinţată în anul 2002, în prima zi a lunii noiembrie, la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, prin desprinderea de parohia „Sfântul Vasile cel Mare“ din Galaţi. La data de 10 octombrie 2003, ierarhul Dunării de Jos a aşezat piatra de temelie şi a sfinţit locul viitoarei biserici închinate Sfântului Grigorie.

Din anul 2004 au început lucrările de construcţie la noul locaş de cult, iar în anul 2013 a fost construit acoperişul şi au fost aşezate turlele.

În prezent locaşul de cult este pregătit pentru pictură.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook