Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În duminica după Botezul Domnului şi în ziua de pomenire a Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos s-a aflat în mijlocul slujitorilor și credincioșilor din parohia gălăţeană ce-l are ca ocrotitor spiritual pe Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului nostru Iisus Hristos.

Sfânta Liturghie în această zi de sărbătoare şi de bucurie pentru parohia situată în cartierele Micro 21 şi Micro 19 din Galaţi a fost oficiată de ierarhul Dunării de Jos în biserica mare a parohiei.

La slujba arhierească au participat slujitorii parohiei şi numeroşi credincioşi veniţi cu credinţă şi evlavie să-l cinstească pe Sfântul Ioan, cel numit „înger în trup“.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Matei în care se relatează despre începutul propovăduirii Domnului şi a vorbit despre viața Sfântului Ioan Botezătorul, evidenţiind misiunea celui mai mare om născut din femeie de martor şi mărturisitor al dumnezeirii Mântuitorului.

De asemenea, ierarhul locului a arătat că lucrarea omenească prin care este pusă în evidență persoana proprie și are în vedere cele materiale este trecătoare, iar lucrarea duhovnicească din Biserică în care lăsăm să lucreze Duhul Sfânt are valoare veșnică, întrucât prin aceasta se realizează sfințirea noastră.

În contextul proclamării de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anului 2014 drept „Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „Anul comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți“, ierarhul Dunării de Jos a arătat că avem şansa de a continua lucrarea de binefacere şi a ne apleca cu mai mare atenţie şi disponibilitate către semenii noştri aflaţi în suferinţă şi în diferite boli. 

Chiriarhul Dunării de Jos a apreciat lucrările administrativ-gospodăreşti realizate în această parohie de preotul pensionar Gheorghiţă Oanele în această comunitate parohială, sprijinit cu mare implicare de bunii credincioşi, şi i-a îndemnat pe noii slujitori să continuie frumoasa şi rodnica activitate pastoral-misionară începută aici în urmă cu 34 de ani.

În continuare, Înaltpreasfinţia Sa a oferit daruri copiilor prezenţi la slujbă şi i-a stropit cu Agheasmă Mare pe toţi credincioşii din biserică.

După Sfânta Liturghie, Părintele Arhiepiscop a mers la demisolul locaşului de cult, unde a săvârşit la o slujbă de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra clerului şi credincioşilor şi Parastasul pentru ctitorii și dreptmăritorii creştini din parohie trecuți la cele veșnice.

Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul“ din municipiul Galaţi a fost înfiinţată, prin Decizia chiriarhală nr. 239 din anul 1990, iar din anul 1997, în această parohie s-a început construcţia unei noi biserici, mult mai încăpătoare decât cea construită în perioada 1991-1993, care să poată sluji mai bine nevoilor pastorale ale acestei comunităţi.

În prezent, după mai bine de 26 de ani de eforturi s-a reușit construirea acestui frumos şi măreţ locaş de cult, binecuvântat pentru slujire de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, în data de 23 decembrie 2021, când i-a fost oferit şi al doilea hram închinat Sfântului Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului.

Biserica are la demisol amenajat şi un paraclis, ocrotit de Sfântul Ierarh Nectarie şi Sfântul Ierarh Dosoftei.

În prezent lucrările de finisare exterioară sunt aproape de final, iar în interior, locaşul de cult este pregătit pentru pictură.

Pr. Rareş Bucur

Pastorală la Învierea Domnului

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook