Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a 32-a după Rusalii, a lui Zaheu, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae şi Sfântul Apostol Andrei“ din municipiul Galaţi.

Din soborul de slujitori au făcut parte preoţii şi diaconii Catedralei arhiepiscopale, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de corul mixt al acestui sfânt locaş.

La momentul cuvenit, mai mulţi copii prezenţi la slujbă fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

În cuvântul de învăţătură, ierarhul Dunării de Jos a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Luca din capitolul 19, versetele de la 1 la 10, în care este relatată întâlnirea mântuitoare dintre Domnul nostru Iisus Hristos şi vameşul Zaheu.

„Dorul după Dumnezeu a devenit în omul Zaheu dorinţă arzândă de a-L vedea cu proprii ochi pe Dumnezeu. Din pricina mulţimii, neputând să-L vadă pe Mântuitorul Hristos, s-a ridicat într-un sicomor, dar Domnul i-a arătat măreţia coborându-l în casa lui. Zaheu a înţeles chemarea Domnului ca adâncă smerenie şi lumină de la Domnul pentru a-şi cunoaşte viaţa sa lăuntrică.

Astfel se converteşte, Domnul intră în casa sufletului şi în propria casă, iar Zaheu devine mare filantrop, iubitor de oameni. Oamenii afară murmurau şi-l contestau, iar el le oferea din iubire jumătate din averea sa şi dacă ar fi năpăstuit pe cineva întorcea împătrit.

Aceasta este convertirea de la bogăţie la milostenie şi de la mulţimea de oameni la iubirea fiecărui om ca pe un frate, dăruindu-ne fiecăruia, aşa cum l-a învăţat Domnul pe Zaheu să se dăruiască pentru mântuire, pentru convieţuire paşnică şi pentru mai multă iubire filantropică între noi toţi“, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

La finalul Sfintei Liturghii, chiriarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat pe toţi cei prezenţi la slujbă.

Pr. Rareş Bucur

Pastorală la Învierea Domnului

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook