Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Data de 30 ianuarie, când facem pomenirea Sfinţilor Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, reprezintă, pentru clericii şi credincioşii din Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi“ din cartierul gălăţean Mazepa II, prilej de mare bucurie duhovnicească şi binecuvântare, întrucât îşi cinstesc ocrotitorii spirituali ai bisericii lor.

Astăzi, în ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost oficiată în biserica acestei comunităţi parohiale din centrul oraşului Galaţi de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa credincioşilor veniţi în număr mare pentru a se ruga celor trei sfinţi luminători ai creştinătăţii.

La slujbă au participat oameni de cultură, profesori şi alţi ostenitori care sprijină activităţile desfăşurate cu mută implicare în această parohie, dar şi elevi de la câteva şcoli din municipiul Galaţi cu care parohia are încheiate parteneriate pentru organizarea şi desfăşurarea de programe educaționale, culturale și social-filantropice.

Ierarhul Dunării de Jos a vorbit în cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi la slujbă despre viaţa aleasă, activitatea deosebită şi moştenirea valoroasă lăsată creştinilor de Sfinţii Trei Ierarhi.

După Sfânta Liturghie, în semn de binecuvântare şi susţinere, în cadrul programelor parohiale „O şansă pentru tinerii noştri!“ şi „Sănătatea – dar al lui Dumnezeu“, ierarhul locului a oferit diplome, cărţi de zidire sufletească, iconiţe și alte daruri unui număr de 18 elevi de la Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu“ şi de la Şcoala nr. 28 „Mihai Eminescu“ din Galaţi, atât pentru rezultatele remarcabile obţinute la învăţătură, cât şi pentru implicarea lor în activităţile educaţional-catehetice şi social-misionare ale parohiei.

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfinţia Sa a mers de la biserică la gradiniţa parohială „Sf. Trei Ierarhi“ care funcţionează de patru ani în fosta casă parohială din curtea bisericii pentru a-i binecuvânta pe copiii care învaţă în acest imobil al Bisericii, oferit spre folosinţă gratuită pentru educarea copiilor din zonă.

Copiii şi cadrele didactice de la această grădiniţă au primit cu mare bucurie şi entuziasm vizita ierarhului în mijlocul lor, cei mici bucurându-se şi de darurile oferite cu multă dragoste de Părintele Arhiepiscop.

În continuare, în contextul anului omagial şi comemorativ 2024, Înaltpreasfinţia Sa a binecuvântat şi a aşezat sub ocrotirea tuturor sfinților tămăduitori fără de arginți, Centrul medical de permanență care funcţionează de mai mulţi ani la demisolul Aşezământului social-filantropic parohial.

În zilele premergătoare hramului, în cadrul acestui centru medical, amenajat conform normelor în vigoare, parohia a desfăşurat programul medical „Mergi şi fă şi tu asemenea!“ prin care mai multe familii de vârstnici bolnavi, aflaţi în evidenţele parohiale, au beneficiat de consultaţii medicale primare şi tratamente specializate.

De asemenea, în cadrul programului parohial „Cinsteşte pe bătrâni!“, 25 de familii de vârstnici din comunitatea parohială, precum şi 20 de persoane asistate în cadrul Fundaţiei de Sprijin a Vârstnicilor „Casa Speranţei“ din Galaţi au primit pachete cu alimente şi alte daruri. 

De dragostea şi dărnicia acestei parohii au beneficiat şi 30 de copii orfani din cadrul caselor de copii „Floare de Colţ“ şi „Teodora“ din Galaţi, care au primit din partea parohiei masa de prânz.

Toate programele educaţionale şi social-filantropice desfăşurate cu prilejul hramului au beneficiat de implicarea efectivă a preoţilor, a membrilor Consiliului şi Comitetului parohial, precum şi a voluntarilor și bunilor credincioși.

Parohia ocrotită de Sfinţii Trei Ierarhi este una din cele mai dinamice parohii gălăţene, implicate atât în programe educaţionale pentru tineri, cât şi în proiecte filantropice îndreptate către vârstnici, bolnavi şi alte categorii sociale defavorizate.

***

Situată în centrul Galaţilor, pe faleza superioară a Dunării, biserica „Sfinţii Trei Ierarhi“, ctitorie a pescarilor săraci de odinioară din această zonă a urbei, este unul dintre cele mai bătrâne locaşuri de cult din oraş. Al treilea locaş de cult de pe acelaşi loc (primele două risipindu-se cu timpul), cu vechime de aproape un secol şi jumătate, biserica a fost înnoită prin lucrări de consolidare, reparaţii şi înfrumuseţare, derulate în perioada 2004-2012, fiind resfinţită în 27 noiembrie 2012 de ÎPS Părinte Casian al Dunării de Jos şi ÎPS Mitropolit Dionisie al Corintului.

Pr. Rareş Bucur

Pastorală la Învierea Domnului

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook