Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Mitropolia Munteniei și Dobrogei Arhiepiscopia Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sfântul Apostol Andrei

„CĂLĂUZĂ ORTODOXĂ, 20 de ani“, volumul editat recent de Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos, la iniţiativa şi cu binecuvântarea ÎPS Arhiepiscop Dr. Casian Crăciun este o sinteză amplă a activităţii redacţionale, timp de două decenii, cu scop misionar, de „călăuzire“ pe drumul sinuos al cunoaşterii şi înţelegerii fenomenului religios, dar şi de reflectare fidelă a istoriei noastre bisericeşti la Dunărea de Jos.

Volumul cuprinde, în cele 392 de pagini ale sale, articole structurate pe diferite tematici: Momente aniversare din viața revistei eparhiale; Cuvântări și interviuri ale unor personalităţi eclesiale și culturale; Cultură şi societate; Pastorație, misiune şi viaţă monahală.

Nu este o carte obişnuită; este o succesiune de pagini de istorie vie, pe care, dacă le parcurgi, ca pe o arhivă sintetizată, descoperi dorinţa de a face tot mai bine lucrul pe care, ca pe o misiune ni l-a încredinţat Dumnezeu pe acest pământ – în cazul nostru, de la execuţia grafică a revistei până la conţinutul ei şi de la discursul teologic la fapta împlinită.

Parcurgerea paginilor acestei cărţi mai înseamnă şi o cultivare a memoriei. Cine vrea să retrăiască evoluţia spirituală a zonei în care trăim, între anii 1990-2009, o poate răsfoi cu plăcere. Este, de fapt, istoria unei zone care a recuperat o istorie furată timp de peste 45 de ani, care a învăţat, pas cu pas, să recunoască prezenţa lui Dumnezeu în toate împrejurările vieţii sale. Şi acest fapt minunat s-a întâmplat, cum se zice, „de la vlădică până la opincă”, de la funcţionar la autoritate publică, de la om simplu la cărturar, de la copil şi elev de şcoală până la academician şi om de ştiinţă.

Apărută sub ochiul  mereu veghetor al ierarhului nostru, încă de pe când abia venise la Galaţi, în 1990, ca Arhiereu Vicar al Dunării de Jos, pe atunci sub îndrumarea directă a Arhiepiscopului de vie amintire Antim,  revista eparhială „CĂLĂUZĂ ORTODOXĂ“ a transmis „mesajul creştin unit cu lucrarea iubirii lui Dumnezeu faţă de semeni, spre binele şi mântuirea celor mulţi“, așa cum ne mărturiseşte în prefață ÎPS Părinte Casian, care adaugă: „Această prezentare a revistei «Călăuză ortodoxă» într-un volum omagial, la două decenii de apariţie neîntreruptă, în cadrul Sărbătorilor Sfântului Andrei, Ocrotitorul oraşului Galaţi şi al Arhiepiscopiei Dunării de Jos ne atrage luarea-aminte asupra rodirii bogate în lucrarea slujitorilor sfinţiţi de la parohii şi mănăstiri, a educatorilor creştini din şcolile Bisericii şi din cele ale Statului, a misionarilor din toate instituțiile sociale, a oamenilor de cultură din zonă şi din străinătate, a ierarhilor Bisericii noastre şi, în fond, a atâtor fapte bune vrednice de toată cinstirea în Cer şi pe pământ“…

Cartea este însoțită de un CD intitulat  „Revista eparhială «CĂLĂUZĂ ORTODOXĂ», arhiva 2006-2010“, unde pot fi vizualizate şi citite revistele din perioada anunţată. Realizatorii s-au gândit şi la structurarea, pe capitole, a întregii colecţii 1990-2010, care pot fi căutate apoi, de către cei interesaţi care doresc să facă o cercetare, în colecţia reală: Catehetice şi omiletice; Pastoraţie şi misiune; Cultură; Educaţie; Hagiografie; Interviuri; Simpozioane şi conferințe; Filantropie; Viaţă monahală; Evenimente eparhiale; Din viaţa B.O.R.; Lumea creştină: Mesaje şi alte evenimente.

Urmărind arhiva, fie selectiv prin intermediul acestei cărţi sau a CD-ului, fie  luând în mână număr cu număr  la  bibliotecă, ajungem în final la concluzia exprimată de ierarhul nostru: „Aceasta este Biserica“!. Vie, dinamică, rugătoare,  mustrătoare uneori, dar întotdeauna iertătoare şi spaţiu de mântuire. Şi cine munceşte pe altarul ei, fie el cleric ori mirean, primeşte, ca parte din trupul Bisericii fiind, hrană spirituală atât de bogată, de o poate împărţi la rândul său, precum Mântuitorul cele cinci pâini şi doi peşti, încât să-i mai rămână, în mod minunat, şi nenumărate coşuri cu „firimituri“…

Violeta Ionescu

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Alte emisiuni

Ne puteți urmări și pe Facebook