Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a VI-a după Pogorârea Sfântului Duh, credincioşii parohiei Chiscani, Protopopiatul Brăila, judeţul Brăila, au participat la sfinţirea noii bisericii parohiale din localitate, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae“, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Parohia a fost înfiinţată în anul 1997, prin desprindere din parohia Chiscani, cu binecuvântarea Chiriarhului Dunării de Jos şi la iniţiativa vrednicului de pomenire Ion Neculai, fiu al localităţii, care a donat locul și casa părintească pentru zidirea bisericii. Ridicarea locaşului sfânt s-a făcut prin contribuţia financiară a ctitorilor.

Piatra de temelie pentru noua biserică a fost aşezată la data de 25 aprilie 1998, iar lucrările de zidire s-au desfăşurat în perioada 1998-2003. Pictura a fost realizată de către pictorul Adrian Vartolomei, iar lucrările de finisare interioară și exterioară, de dotare cu tâmplărie, mobilier și catapeteasmă au fost permanent îndrumate de pc pr. Paroh Valentin Hanganu, ajutat de membrii Consiliului şi Comitetului parohial, pentru ca, în data de 15 iulie 2012, noul lăcaş de cult să primească haina luminoasă a sfinţeniei.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, înconjurat de un ales sobor de preoţi din administrația eparhială şi din parohiile învecinate, în prezenţa unui impresionant număr de credincioși din parohie şi nu numai.

De asemenea, copii participanţi la programul catehetic „Hristos împărtăşit copiilor“ au susţinut un microconcert de cântece religioase după care au fost împărtăşiţi de către Chiriarhul Dunării de Jos cu Sfintele Taine.

În încheierea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a  acordat o serie de diplome – act de ctitor bisericesc –, care au evidenţiat jertfelnicia ctitorilor, a autorităţilor locale dar şi a credincioşilor. De asemenea, pentru merite deosebite preotul paroh Valentin Hanganu a primit rangul de iconom.

După Sfânta Liturghie a fost săvârșită slujba parastasului pentru ctitorul Ion Neculai, înmormântat în apropierea bisericii ctitorite de el.

Liturghia a fost prelungită în filantropie prin sfinţirea noii cantine sociale ridicată în curtea bisericii, cu hramurile „Sf. Ierarh Nicolae“ şi „Sf. Ioan Botezătorul“, după care Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a mers în localitatea vecină, Tichileşti, unde a sfinţit locul pentru o nouă biserică ce va avea hramurile „Înălţarea Domnului“ şi „Sfântului Dimitrie cel Nou“.

Prin grija organismelor parohiale, credincioșii au primit apă minerală îmbuteliată, în acest scop pregătindu-se peste 800 de recipiente.

Evenimentul s-a încheiat cu tradiţionala agapă creştinească, membrii Consiliului şi Comitetului parohial pregătindu-se pachete cu alimente pentru 500 de persoane, atât credincioşi participanţi, cât şi persoane bolnave, nedeplasabile, aflate în evidenţele speciale ale parohiei.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook