Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În data de 12 iulie 2016, biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Galaţi şi-a sărbătorit cel de-al doilea hram - „Cinstirea sfintei icoane «Prodromiţa» de la Muntele Athos“ - oferit de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, prin Decizie Chiriarhală, în luna iulie a anului 2013.

Evenimentul a debutat în ajunul sărbătorii printr-o procesiune cu icoana „Prodromiţa“ - replică fidelă aflată în patrimoniul sacru al Eparhiei Dunării de Jos, de la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi până la biserica ce o are ca ocrotitor ceresc.

Aici, în prezenţa Chiriarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit slujba Privegherii şi Acatistul Maicii Domnului „Prodromiţa“.

A doua zi, icoana a fost adusă la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi unde a fost săvârşită Sfânta Liturghie.

La final, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a săvârşit Acatistul Maicii Domnului înaintea icoanei „Prodromiţa“, în prezenţa evlavioasă a credincioşilor.

Pe tot parcursul slujbei, credincioşii prezenţi s-au închinat cu evlavie înaintea sfintei icoane „Prodromiţa“, iar la final fiecare a primit câte o iconiţă cu chipul Maicii Domnului „Prodromiţa“.

***

În anul 1863, după minunea zugrăvirii miraculoase din târgul Iaşilor a chipului Maicii Domnului şi al Dumnezeiescului Fiu, în drum spre Sfântul Munte Athos, sfânta icoană s-a oprit în multe biserici din Moldova, pentru ca, în final să ajungă în portul de la Galaţi, unde a rămas pentru o zi şi o noapte, în biserica cu hramul «Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena».

În această biserică s-a petrecut minunea care este arătată în condacul şi icosul 6 din Acatistul Icoanei Maicii Domnului Prodromiţa: un zugrav necredincios a căutat să oprească poporul evlavios de la cinstirea icoanei şi, în acea clipă, icoana s-a întunecat. Zugravul s-a îngrozit când a văzut că Maica Domnului din icoană l-a privit cu asprime şi s-a pocăit, din denigrator devenind cel mai mare mărturisitor.

De asemenea, din anul 1898, datorită elevului cadet Neagu Costache de la Comisiunea Europeană a Dunării de la Sulina, Arhiepiscopia Dunării de Jos beneficiază de o copie fidelă a icoanei Prodromiţa, zugrăvită de acesta în Sfântul Munte Athos pentru Episcopia de Galaţi, aşa cum se numea atunci.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook