Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În data de 12 iulie 2017, biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Galaţi şi-a sărbătorit cel de-al doilea hram - „Cinstirea sfintei icoane «Prodromiţa» de la Muntele Athos“ - oferit de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, prin Decizie Chiriarhală, în luna iulie a anului 2013.

Evenimentul a debutat în ajunul sărbătorii la Catedrala Arhiepiscopală, unde Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi şi în prezenţa evlavioasă a credincioşilor, a săvârşit Acatistul Maicii Domnului înaintea icoanei „Prodromiţa“, - replică fidelă aflată în patrimoniul sacru al Eparhiei Dunării de Jos.

La acest moment au participat şi tinerii absolvenţi ai Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei“ din Galaţi, care s-au aflat în această zi la Centrul Eparhial pentru a primi arhiereasca binecuvântare pentru continuare studiilor la Facultăţile de Teologie din cuprinsul Patriarhiei Române.

Aceşti au avut posibilitatea de a se închina în Catedrala Arhiepiscopală la Icoana Maicii Domnului „Prodromiţa“ şi  de a primi binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop.

Pe tot parcursul slujbei, credincioşii prezenţi s-au închinat cu evlavie înaintea sfintei icoane „Prodromiţa“, iar la final fiecare a primit câte o iconiţă cu chipul Maicii Domnului „Prodromiţa“.

În continuare, Icoana a fost purtată în procesiune de la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, până la biserica din municipiu ce o are ca ocrotitor ceresc.

Aici, în prezenţa Chiriarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit slujba Privegherii şi Acatistul Maicii Domnului „Prodromiţa“.

Bucuria celor prezenţi a fost mare, întrucât au avut posibilitatea de a se închina şi săruta această icoană a Maicii Domnului şi de a-l avea în mijlocul lor pe Păstorul de la Dunărea de Jos, care i-a binecuvântat şi s-a rugat Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu pentru  binele şi ajutorul acestei comunităţi eclesiale.

***

În anul 1863, după minunea zugrăvirii miraculoase din târgul Iaşilor a chipului Maicii Domnului şi al Dumnezeiescului Fiu, în drum spre Sfântul Munte Athos, sfânta icoană s-a oprit în multe biserici din Moldova, pentru ca, în final să ajungă în portul de la Galaţi, unde a rămas pentru o zi şi o noapte, în biserica cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“.

În această biserică s-a petrecut minunea care este arătată în condacul şi icosul 6 din Acatistul Icoanei Maicii Domnului „Prodromiţa“: un zugrav necredincios a căutat să oprească poporul evlavios de la cinstirea icoanei şi, în acea clipă, icoana s-a întunecat. Zugravul s-a îngrozit când a văzut că Maica Domnului din icoană l-a privit cu asprime şi s-a pocăit, din denigrator devenind cel mai mare mărturisitor.

De asemenea, din anul 1898, datorită elevului cadet Neagu Costache de la Comisiunea Europeană a Dunării de la Sulina, Arhiepiscopia Dunării de Jos beneficiază de o copie fidelă a icoanei Prodromiţa, zugrăvită de acesta în Sfântul Munte Athos pentru Episcopia de Galaţi, aşa cum se numea atunci.

Programul cadru al anului 2022

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook