Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Arhiepiscopia Dunării de Jos, cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului „Prodromiţa“ de la Muntele Athos în ziua de 12 iulie, este prilej de mare bucurie duhovnicească.

Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din Galaţi şi-a sărbătorit cel de-al doilea hram închinat cinstirii acestei icoane.

Evenimentul a debutat în ajunul sărbătorii la Catedrala Arhiepiscopală, unde Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi şi în prezenţa evlavioasă a credincioşilor, a săvârşit Acatistul Maicii Domnului înaintea icoanei „Prodromiţa“ - replică fidelă aflată în patrimoniul sacru al Eparhiei Dunării de Jos.

Cei prezenţi la slujbă au avut posibilitatea de a se închina cu evlavie înaintea icoanei Maicii Domnului „Prodromiţa şi de a primi cuvântul de învăţătură şi de binecuvântare din partea Părintelui Arhiepiscop.

În continuare, icoana a fost purtată în procesiune de la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, până la biserica din municipiu ce o are ca ocrotitor ceresc.

Aici, în prezenţa chiriarhului Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit slujba Privegherii şi Acatistul Maicii Domnului „Prodromiţa“.

Bucuria celor prezenţi a fost mare, întrucât au avut posibilitatea de a se închina şi săruta această icoană a Maicii Domnului şi de a-l avea în mijlocul lor pe Arhipăstorul de la Dunărea de Jos, care i-a binecuvântat şi s-a rugat Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu pentru  binele şi ajutorul acestei comunităţi eclesiale.

La final, fiecare credincios a fost miruit şi a primit câte o iconiţă cu chipul Maicii Domnului „Prodromiţa“.

Astăzi, în ziua de prăznuire a Icoanei „Prodromiţa”, ierarhul Dunării de Jos, împreună cu soborul de slujitori ai Catedralei Arhiepiscopale, în prezenţa numeroşilor credincioşi gălăţeni, a săvârşit, după Sfânta Liturghie şi Taina Sfântului Maslu, slujba Acatistului Maicii Domnului „Prodromiţa“.

Momentele de slujire din catedrală s-au încheiat cu un cuvânt de învăţătură al Părintelui Arhiepiscop, în care a evidenţiat momentele din istoria realizării şi cinstirii acestei Sfinte Icoane a Maicii Domnului, evidenţiind minunea ce s-a petrecut atunci când un zugrav necredincios a căutat să oprească poporul evlavios de la cinstirea icoanei.

***

În anul 1863, după minunea zugrăvirii miraculoase din târgul Iaşilor a chipului Maicii Domnului şi al Dumnezeiescului Fiu, în drum spre Sfântul Munte Athos, sfânta icoană s-a oprit în multe biserici din Moldova, pentru ca, în final să ajungă în portul de la Galaţi, unde a rămas pentru o zi şi o noapte, în biserica cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“.

În această biserică s-a petrecut minunea care este arătată în condacul şi icosul 6 din Acatistul Icoanei Maicii Domnului „Prodromiţa“: un zugrav necredincios a căutat să oprească poporul evlavios de la cinstirea icoanei şi, în acea clipă, icoana s-a întunecat. Zugravul s-a îngrozit când a văzut că Maica Domnului din icoană l-a privit cu asprime şi s-a pocăit, din denigrator devenind cel mai mare mărturisitor.

De asemenea, din anul 1898, datorită elevului cadet Neagu Costache de la Comisiunea Europeană a Dunării de la Sulina, Arhiepiscopia Dunării de Jos beneficiază de o copie fidelă a icoanei Prodromiţa, zugrăvită de acesta în Sfântul Munte Athos pentru Episcopia de Galaţi, aşa cum se numea atunci

Pr. Rareş Bucur

 

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook