Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a V-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Apostol Andrei și Sfântul Ierarh Nicolae“ din municipiul Galați.

La slujbă au fost prezenţi numeroşi credincioşi din municipiu, iar răspunsurile liturgice au fost oferite de corul Catedralei Arhiepiscopale.

La momentul cuvenit, mulți copii au primit Sfânta Împărtășanie.

În cuvântul de învățătură, Înaltprea­sfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Apostol și Evanghelist Matei în care ni se prezintă vindecarea celor doi demonizați din ţinutul Gadarenilor, oameni înstrăinați de Dumnezeu, de semeni și chiar de ei înșiși.

„Tema Evangheliei de astăzi este grea și apăsătoare, deoarece prin această temă Domnul nostru Iisus Hristos ne face cunoștință cu două persoane în care locuiau demonii. Din clipa în care demonii au fost primiți de către persoanele respective, ei au început să devină stăpâni ai acestora, anulându-le libertatea și identitatea lor de oameni. Demonii doresc să-i facă după asemănarea lor sau asemenea cu ei, pe cei care îi acceptă. Prin demonizare se pierde simțul și identitatea umană, normalitatea și mai ales gândirea. Acești oameni au devenit extrem de periculoși și fioroși cu o putere imensă, neacceptând să mai locuiască în case, ci în morminte.

Tot ce nu este stăpânit de rațiune trece în legile fizicii, ale gravitației, iar corpurile se lovesc între ele în chip sălbatic, pe când cel ce are rațiune este foarte atent, chiar și la loviturile prin cuvânt. După cum loviturile cu pietre rănesc trupul, tot așa și cuvântul neașezat, fără noimă și fără sens devine diavolesc, urât și necurat, căci el izvorăște din gânduri necurate“, a spus ierarhul Dunării de Jos.

„Dumnezeu ne-a dat o singură voință, aceea de fii ai unui Singur și Veșnic Părinte, care ne iubește, ne ajută, ne sprijină și ne întărește, însă diavolul este cel care a vrut să aducă a doua voință și a căzut din Dumnezeu, rupându-se de Lumină și devenind întuneric. Diavolul este cel care a căzut din Adevăr și a devenit minciună, a căzut din Iubire și a devenit ură, a căzut din Viață și a devenit moarte“, a precizat chiriarhul.

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Arhiepiscop i-a binecuvântat pe cei prezenți și le-a oferit iconițe.

Pr. Rareș Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook