Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În ziua de 4 iulie 2020, în localitaea Tichileşti, judeţul Brăila, cel mai vârstnic locuitor al comunei a împlinit frumoasa vârstă de 100 de ani. Este vorba de Trandafira Radu, născută în urmă cu un secol într-o famile de oameni gospodari din localitatea Tichileşti.

În semn de aleasă preţuire şi cinstire a acestei credincioase jerfelnice, luptătoare şi harnice, model de mamă şi româncă neînfricată, în „Anul omagial al pastoraţiei părinţilor şi copiilor“, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a oferit domnei Trandafir Radu distincţia eparhială „Vrednicia andreiană“.

Ierarhul Dunării de Jos a fost sensibilizat de modul în care „Mamaia Firica“, aşa cum este cunoscută în satul brăilean Tichileşti, a ştiut şi a reuşit, pe parcursul celor 100 de ani de viaţă, să-şi ducă traiul cumpătat prin muncă, sacrificii şi credinţă în Milostivul Dumnezeu.

Chiar în ziua ei de naştere, bătrâna a fost felicitată de primarul şi preoţii din localitate, care i-au oferit un buchet de flori, mai multe obiecte de cult şi un dar financiar. Alături i-au fost şi copiii, nepoţii şi strănepoţii, oferindu-i sărbătoritei o plachetă aniversară, un tort și o șampanie.

După cum au relatat rudele bătrânei de 100 de ani de la Tichileşti, Trandafira a trăit vremuri grele, însă fiind deprisă cu munca de mic copil, a putut să răzbată vremurile dificile care urmau să vină în viaţa ei.

Trandafira s-a căsătorit de tânără, cum era obiceiul la sat, iar la scurt timp după aceasta, soţul ei Chirică Radu a plecat pe front, pentru a participa la eliberarea Bucovinei de Nord şi Basarabiei (Războiul din Răsărit, 22 iunie 1941), unde a fost rănit în marea Bătălie de la Stalingrad (1942-1943), soldată cu zeci de mii de victime şi tot atâţia români luaţi prizonieri.

După cum a spus chiar unul dintre nepoţi, „Mamaia Firica“ a trecut prin toate greutăţile vieţii - război, foamete şi comunism.

„Mamaia Firica“, a avut doi fraţi şi două surori. Unul dintre fraţi, Neagu Surdeanu, a fost preot şi a slujit în zona comunei brăilene Stăncuţa.

În prezent, cea mai vârstnică tichileşteancă are doi copii (un băiat şi o fată), cinci nepoţi şi şapte strănepoţi şi trăieşte fericită alături de aceştia muncind aproape la fel ca în tinereţe.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook