Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Sfântul Ilie Tesviteanul, unul dintre cei mai importanţi proroci ai Vechiului Testament, se bucură de o evlavie deosebită între credincioşii de la Dunărea de Jos, fiind cinstit de aceştia ca un mare făcător de minuni şi aducător de ploaie binecuvântată în vreme de secetă aspră, două biserici din municipiile Galați și Brăila avându-l ca ocrotitor ceresc.

Sărbătoarea închinată Sfântului Proroc Ilie a debutat în Arhiepiscopia Dunării de Jos ieri la biserica ocrotită de Sfântul Ilie din municipiul Galați prin oficierea de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian și preoţii acestei parohii a slujbei de Priveghere și a Acatistului acestui sfânt.

Astăzi, în ziua de cinstire a slăvitului proroc, ierarhul Dunării de Jos s-a aflat în mijlocul slujitorilor și credincioșilor de la parohia „Sfântul Ilie“ din celălalt mare oraș al eparhiei, Brăila, unde a săvârșit slujba Sfintei Liturghii.

În zi de hram, acest sfânt locaș brăilean a devenit pentru câteva ore spaţiul de rugăciune și de comuniune litrugică pentru foarte mulți credincioşi din parohie, cărora li s-au adăugat credincioşi de toate vârstele din întregul municipiu, dar şi din localităţile învecinate.

La eveniment au fost prezenți şi mulți tineri participanți la programele catehetice parohiale, care la mometul chinonicului au interpretat cântece religioase şi patriotice, iar pentru implicarea activă și constantă la frumoasele activități desfășurate cu prilejul anului omagial 2021, au primit din partea chiriahului locului diplome și daruri.

În cuvântul de învăţătură, chiriarhul Dunării de Jos a vorbit despre Sfântul Proroc Ilie, ca exemplu de ascultare şi credincioşie faţă de Dumnezeu și model de vieţuire în deplină asceză şi rugăciune neîncetată.

După Sfânta Liturghie, Arhipăstorul Dunării de Jos a săvârșit slujba Parastasului pentru ctitorii, binefăcătorii și ostenitorii acestei biserici trecuți la cele veșnice.

De asemenea, în perioada premergătoare hramului, prin grija şi implicarea membrilor Consiliului şi Comitetului parohial au fost desfășurate mai multe activități educativ-recreative pentru 25 de copii și tinerii cu posibilități materiale reduse și au fost oferite pachete cu alimente de primă necesitate la 10 familii nevoiaşe aflate în evidenţele speciale ale parohiei.

***

Biserica cu hramul „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul“ din Brăila a fost fondată în urmă cu aproape un secol şi jumătate (la 8 septembrie 1872), pe un teren cedat de Primăria Brăila, în vechiul „cartier al Pieţei“, fiind târnosită pe 20 iulie 1877, în timpul Războiului de Independenţă, de către Preasfinţitul Părinte Melchisedec, Episcopul Dunării de Jos.

Sfântul locaș a fost ctitorit în stil neobizantin pe vremea Domnitorului Carol I din daniile credincioşilor şi ale celor care făceau parte din breslelee Căruţaşilor, Dragomanilor (translatorilor), Hamalilor (docherilor) şi Casapilor (măcelarilor).

Biserica de lângă Piaţa Mare a fost refăcută în anul 1894, când s-a construit turla mare şi s-a refăcut acoperişul.

Catapeteasma bisericii a fost pictată de reputatul pictor brăilean Matache Orăşanu în anul 1877, iar fresca doi ani mai târziu, de către pictorul D. Teodorescu. Acelaşi pictor a zugrăvit şi turla mare, în anul 1894, folosind tehnica uleiului pe zid, după cum se precizează în pisania aflată la biserică.

În timpul Primului Război Mondial, când ruşii din sectorul Năneşti - Nămoloasa bombardau inamicul care ocupase vremelnic Brăila, un obuz a explodat la 20 de metri distanţă de biserică, înspre miazăzi, pricinuind mari stricăciuni sfântului lăcaş (fisuri în zid). Preotul B. Enăcescu a realizat lucrări de reparaţii dar, pe timpul cutremurului din noiembrie 1940, edificiul a fost din nou afectat. Deşi s-au făcut reparaţii în anul 1942, turla mică, de deasupra pronaosului, n-a mai putut fi salvată. Aşa se face că, în prezent, biserica “Sf. Ilie”, de pe Strada Roşiori, are o singură turlă, în loc de două cum avea până acum 80 de ani.

Şi cutremurul de la 1977 a provocat distrugeri la biserica „Sf. Ilie“, atât la interior, cât şi la exterior, iar preotul paroh Costică Enache a iniţiat ample lucrări de consolidare şi refacere a zidăriei şi picturii. Biserica a fost resfinţită de Preasfințitul Părinte Epifanie Norocel al Buzăului, la 23 octombrie 1986.

Pr. Rareş Bucur

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook