Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

În Duminica a II-a după Rusalii, numită şi Duminica Sfinţilor Români, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala arhiepiscopală din Galați, în prezenţa multor credincioşi din acest municipiu de la Dunăre.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de corul Catedralei arhiepiscopale.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Apostol şi Evanghelist Matei, în care se relatează despre chemarea primilor apostolilor la lucrarea sfântă de propovăduire a cuvântului lui Dumnezeu.

De asemenea, ierarhul a vorbit și despre sfinţii neamului nostru care l-au urmat pe Hristos şi L-au propovăduit atât prin viața lor aleasă, cât și prin cuvântul şi scrisul lor, devenind astfel faruri călăuzitoare pentru cei de astăzi.

„Domnul Hristos a schimbat pescuitul de peşte din ape în pescuirea minunată de pe uscat prin Sfinţii Apostoli, iar corabia de pe ape a temeluit-o adânc pe uscat şi catargul corabiei a devenit turnul de veghe împotriva furtunilor spirituale şi răutăţilor de pe uscat.

Domnul fără de casă construieşte, prin Sfinţii Apostoli, Casa Sfintei Treimi - Biserica, iar întâiul chemat, Andrei, prin propovăduire, zideşte în suflete credinţa care ne-a dăruit martiri în primele veacuri, iar mai târziu cuvioşi şi cuvioase, voievozi şi apărători ai credinţei şi ai neamului.

Ce poate fi mai înălţător decât pescuirea minunată timp de două milenii în viaţa unui popor creştinat, lent dar profund şi mult roditor, care a făcut din pământul lui grădina Maicii Domnului, iar florile bine mirositoare, în raiul de pe pământ, sunt toţi sfinţii români pe care îi rugăm să înmiresmeze viaţa şi sufletele noastre cu pace şi cu sănătate, cu bucurie şi mult ajutor din Biserică, în viaţa personală şi comunitară, în ţară şi pretudindeni, în unitatea noastră duhovnicească a creştinilor şi românilor“, a spus ierarhul Dunării de Jos.

La final, Înaltpreasfinția Sa i-a binecuvântat pe toți cei prezenți.

Pr. Rareş Bucu

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook