Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Cea de a XX-a ediție a tradiționalului pelerinaj de la Mănăstirea Buciumeni prilejuit de luminoasa  prăznuire a Preasfintei Treimi şi dialogurile cu tinerii din cadrul acestui program duhovnicesc şi misionar deopotrivă, a stat anul acesta sub genericul „2014 – Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii)“ şi „Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni“.

Ca în fiecare an, hramul Mănăstirii Buciumeni a adunat peste 100 slujitori din administraţia eparhială şi din cele opt protopopiate ale eparhiei, care au dorit ca, în anul omagial euharistic să se împărtăşească din acelaşi Sfânt Potir cu Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Acestora li s-au adăugat cei peste 1.000 de tineri din şcolile şi liceele gălățene şi brăilene,precum și un număr impresionant de credincioşi de toate vârstele, care, într-o desăvârşită simfonie liturgică, au susţinut cântările Sfintei Liturghii la Sfântul Altar din pădurea Buciumenilor.

„Încercăm ţi la Buciumeni, a arătat Înaltpreasfinţia Sa, în Catedrala cu vitralii foșnitoare, alături de tinerii care sunt obişnuiţii pelerini în inima acestei catedrale şi de numeroșii credincioşi, să actualizăm cincizecimea care înseamnă atât temeluirea Bisericii, cât şi împărtăşirea de darurile Sfântului Duh. Ne-am împărtăşit cu toţii de darul Sfintei Spovedanii şi de darul Sfintei Euharistii, pentru ca, mai apoi să înmulţim aceste daruri prin comuniune sfântă şi agapă creștină în această şcoală duhovnicească a Mănăstirii Buciumeni!“.

La momentul liturgic cuvenit mulți credincioşi, în special copii, au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

După Sfânta Liturghie, mai multe grupuri artistice, reprezentanți ai principalelor centre de tineret din cadrul Eparhiei Dunării de Jos au interpretat fragmente din programele cultural artistice închinate Sfinţilor Martiri Brâncoveni, iar premianții Concursului Național „Sfânta Euharistie – Lumina vieţii creştine“ au prezentat eseuri care au surprins esenţa învățăturii creștine despre Sfânta Spovedanie şi Sfânta Împărtăşanie.

Şi în acest an, harnicele şi inimoasele maici de la mănăstirea Buciumeni au făcut posibilă tradiţionala agapă creştină oferită cu dărnicie tuturor elevilor prezenţi la Sfânta Liturghie, după care s-au format binecunoscutele grupuri de cateheză în centrul cărora s-au aflat preacucernicii părinţi slujitori şi profesorii de religie, Înaltpreasfinţia Sa trecând pe la fiecare cerc de dialog, provocând tinerii la dezbateri punctuale a unor teme de interes pentru misiunea în rândul liceenilor şi al persoanelor din segmentul de vârstă pe care aceştia îl reprezintă.

Dialogurile cu tinerii s-au axat pe tema sinodală propusă pentru acest an, anume „2014 – Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii şi al Sfintei Împărtăşanii)“ şi „Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni“.

Fiecare elev a primit din  partea  Arhiepiscopiei Dunării de Jos câte un exemplar din revista eparhială, broşurile „Gustaţi şi vedeţi că bun este Domnul!“ şi „De la tineri adunate şi iarăşi la tineri date!“, tipăte la Tipografia „Candela cuvântului“ a Arhiepiscopiei Dunării de Jos, Noul Testament şi iconiţe.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Ştiri Trinitas TV

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Alte emisiuni

Ne puteți urmări și pe Facebook