Sigla Arhiepiscopiei Dunării de Jos Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Miercuri, 29 iunie 2016, biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din municipiul Galaţi şi-a sărbătorit ocrotitorii.

Credincioşii au avut bucuria să aibă în mijlocul lor la Sfânta Liturghie pe Înalt Preasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. Înaltpreasfinţia Sa a săvârşit sfânta jertfă nesângeroasa alături de un sobor de preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învăţătura ierarhul Dunării de Jos a tâlcuit pericopa evanghelică, arătând de ce Mântuitorul Hristos i-a întrebat pe oamenii care-L urmau cine este El. Aceştia neştiind să dea un răspuns corect, Domnul i-a întrebat la urmă pe apostoli. Şi aceştia ezitând, Petru mărturiseşte cu bucurie pe Iisus ca fiind Hristos, Mesia cel mult aşteptat de întreaga lume. În urma acestui răspuns plin de adevăr Mântuitorul îl fericeşte pe Petru pentru această mărturisire dogmatică.

La finalul cuvântului Inaltpreasfintitul Casian a amintit şi de participarea delegaţiei Bisericii Ortodoxe Romane la Sfântul şi Marele Sinod din Creta.

De asemenea a fost săvârşit parastasul pentru preotul Liviu Rotaru, doctor în teologie, vrednic slujitor al acestei parohii între anii 1996-2011.

La final, toţi credincioşii prezenţi au fost invitaţi la tradiţionala agapă de hram, parohia pregătind pentru aceştia, dar şi pentru persoanele bolnave, singure şi nedeplasabile, peste 400 de pachete cu alimente specifice unor astfel de momente.

Istoric

Biserica a fost construită în anul 1847 prin strădania părintelui Emanuel Vulcan, precum şi a enoriaşilor Enică Marin, Ivan Ivanovici, Iani Gheorghiu, Gheorghe Chiriac, Andrei Petrescu, Sava Galmat, Neculai Cazacu şi Alexe Petrescu.

La zidirea sfântului locaş au contribuit şi domnitorul Mihail Sturdza, precum şi prinţul Alecu Sturdza.

Încă de la zidirea ei, pentru a o înfrumuseţa cum se cuvine, au fost aduse din afara graniţelor ţării două clopote. Clopotul cel mare, care cântăreşte 855,260 kg a fost turnat în oraşul Iaroslav în uzina Casei de comerţ a cetăţeanului de onoare P. I. Olovemsnicov, iar clopotul cel mic a fost turnat în uzina Efima Mafteeva Vasilenco, din oraşul Rostoc, situat pe fluviul Don.

În naosul Bisericii se păstrează într-ul toc de geam un Epitaf vechi, din a doua jumătate a secolului al XIX-lea în limba rusă, cusut probabil la Kiev cu fie de aur şi argint.

Biserica a fost inundată de mai multe ori de râul Dunărea: în 1861, 1872 şi 1897.

Intemperiile, cutremurele şi inundaţiile repetate, precum şi infiltrarea apei în pereţii groşi, au necesitat efectuarea mai multor restaurări, dintre care cea mai importantă este începută în anul 2008, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian al Dunării de Jos. Până în prezent s-au efectuat lucrări de subzidire, consolidare şi suprastructură.

Sfântul locaş este situat în partea de sud-vest a oraşului, fiind cel mai apropiat de Dunăre.

Ajută cu bucurie

Calendar

Proiect

Revista arhiepiscopiei

Călăuză ortodoxă numar special

Ştiri Trinitas TV

Alte emisiuni

Emisiunea „În căutarea lui Hristos“

Ne puteți urmări și pe Facebook